Twee kinderen raakten zaterdag onder deze bestelwagen gekneld.

Burgemeester Koekelberg pareert kritiek: 'Ruim 1.000 snelheidsboetes op Pantheonlaan'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
07/07/2023

De politiezone West deelde vorig jaar 1.039 snelheidsboetes uit op de Pantheolaan, langs het Elisabethpark. Dat blijkt uit cijfers die Koekelbergs burgemeester Ahmed Laaouej (PS) opvroeg bij zijn politiezone. Hij pareert daarmee de kritiek dat de politie en hijzelf amper voor controles zorgen op de gevaarlijke as.

Afgelopen zaterdag raakten twee kinderen onder een bestelwagen gekneld op de Pantheonlaan. Op de laan langs het Elisabethpark gebeuren wel vaker ongevallen. Het incident van zaterdag zorgde dan ook opnieuw voor protest van buurtbewoners die een veiligere omgeving wensen. Onder meer burgerbeweging 1081/0 vindt dat Koekelbergs burgemeester Ahmed Laaouej en de lokale politiezone zich niet genoeg inzetten voor snelheidscontroles.

Laaouej ontkende dat meteen en staaft zijn repliek nu ook met cijfers van de politiezone. Die tonen dat de lokale politie afgelopen jaar 22 keer met de mobiele radar naar de Pantheonlaan trok, goed voor 258 boetes. Daarnaast werd ook de LIDAR – een mobiele superflitspaal – vijf keer op de verkeersas geplaatst, nog eens goed voor 881 boetes.

Voor Laaouej tonen de cijfers dat de politie en hijzelf de verkeersveiligheid wél au sérieux nemen op de as langs het park, die overigens een bevoegdheid van het Gewest is.

'Het is onaanvaardbaar om te zeggen dat de politie of het gemeentebestuur snelheidscontroles niet belangrijk vinden'

Ahmed Laaouej, burgemeester van Koekelberg

Ahmed Laaouej (PS), voorzitter van de Brusselse PS-federatie en burgemeester van Koekelberg

De cijfers van de politiezone bevestigen tegelijk ook dat de Pantheonlaan een gevaarlijke as is. Op een jaar tijd ( van 1 juli 2022 tot 1 juli 2023) noteerde de politie er 12 ongevallen, waarvan 7 met gewonden. In vier gevallen ging het om een aanrijding van voetgangers.

"Het aantal controles toont dat de politie wel degelijk zijn werk doet, op regelmatige tijdstippen bovendien," reageert Laaouej, die als burgemeester mee de prioriteiten van de politie bepaalt in de zone. "Als sommigen het tegendeel beweren zoeken ze de polemiek. Ik vind dat onaanvaardbaar en bijna smaad aan de politie. Ook op andere vlakken, zoals alcoholcontroles is de politie overigens actief in Koekelberg."

De burgemeester benadrukt nog eens dat hij vooral wacht op stappen van het Gewest om de as te beveiligen. "Maar die heraanleg moet natuurlijk wel een goed evenwicht vinden tussen verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van de wijken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Mobiliteit, Elisabethpark, Ahmed Laaouej, verkeersveiligheid , snelheidsboetes

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni