Burgercollectief 1083/0 klaagt gevaarlijke verkeerssituatie aan na nieuw ongeluk

© Maarten Coertjens
| De automobilist vertoonde gevaarlijk gedrag, maar ook de infastructuur zit volgens het collectief 1083/0 niet mee.

Opnieuw is er een auto-ongeval gebeurd in de omgeving van de Unescoschool in Sint-Agatha-Berchem. Het collectief 1083/0 trekt aan de alarmbel: “Ook volgende week was het raak. Dit is onverantwoord, er moet dringend iets veranderen.”

Het kruispunt bevindt zich op de grens van Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg voor de Unescoschool. Om 8 uur op woensdagochtend is een dronken man met voorlopig rijbewijs gebotst tegen zeven voertuigen. Eén vijftiger raakte daarbij licht gewond. Het gedrag van de chauffeur was roekeloos, maar ook de infrastructuur werkt volgens Arne Smeets van actiegroep 1083/0 niet mee.

Het is niet de eerste keer dat er op die plek een gevaarlijk ongeval plaatsvindt, betreurt Smeets. Er was anderhalve week geleden nog een ander zwaar auto-ongeval met een auto die door snelheid over de kop vloog aan het Valida Ziekenhuis, niet ver van de school. Dat bevestigt ook de politiewoordvoerder van de zone West. Er raakte één persoon licht gewond. Er waren geen kinderen bij betrokken.

Smeets brengt in herinnering dat er dagelijks 1.300 leerlingen en hun ouders naar de Unescoschool komen. De grote meerderheid komt te voet, met de fiets of met het OV. Zelf brengt hij zijn dochter ook naar de Unescoschool. “In het begin deed ik dat met de fiets, maar nu ga ik te voet want het is te onveilig.”

Ook buurtbewoners getuigen volgens Smeets over angst en tijdens een bevraging van de school over de verkeerssituatie toonde tweederde van de ouders zich erg ongerust over de verkeersveiligheid in de schoolomgeving. Wat het kruispunt zo gevaarlijk maakt, is dat er verschillende trambanen samenkomen. Ook zijn er geen snelheidsremmers om de automobilisten in hun vaart te remmen. In de ochtendspits is er bovendien een enorm volume aan verkeer.

Verkeerschaos

“Het is een chaos," getuigt Smeets. "Je ziet automobilisten vaak de gekste toeren uithalen om nog even door een rood licht te racen. Dat terwijl hier ook veel kinderen oversteken. Ik zie hier wekelijks gevaarlijke situaties. We zijn al een jaar mails aan het sturen naar Elke Vandenbrandt (Groen), minister van Mobiliteit bij het Brussels Gewest en de bevoegde schepen van de gemeentes Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg. We willen een structurele verandering zien.”

Het collectief pleit ervoor om de bovenkant van de Klein Berchemstraat af te sluiten en van de Ganshorenstraat een eenrichtingstraat te maken. Ook de verkeerslichten aanpassen en politiecontroles voorzien kan het kruispunt veiliger maken voor het verkeer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?