| De tuinwijk Moortebeek.

Burgerinterpellatie over circulatieplan Moortebeekwijk dreigt voor chaos te zorgen

Jasmijn Post
© BRUZZ
30/03/2023

Op de agenda van de Anderlechtse gemeenteraad van donderdag: een ‘njet’ tegen het circulatieplan in de Moortebeekwijk. Een coalitie van actiegroepen bevraagt de gemeenteraad over gentrificatie. Ook de voorgestelde verkeerswijzigingen in de tuinwijk komen aan bod. Die zouden de inwoners van de Peterboswijk uitsluiten, vinden tegenstanders.

Sinds ruim een jaar werkt het Anderlechtse wijkcomité Moortebeek aan minder sluipverkeer in de wijk. Het gaat om doorgaand verkeer na een voetbalwedstrijd van Anderlecht of om bezoekers van Westland Shopping Center. Het wijkcomité Moortebeek besliste uiteindelijk met de gemeente over een plan dat bepaald verkeer zou moeten tegenhouden.

De testfase van het circulatieplan Moortebeek zou tegen de zomer van start gaan. Normaal gezien zou het wijkcomité het plan komen voorstellen in de gemeenteraad, maar daar zien ze van af nu het ‘Front Commun à Anderlecht contre la gentrification’ gaat interpelleren. De coalitie van actiecomités wil de minder vermogende Anderlechtenaar op verschillende manieren beschermen tegen bepaalde politieke beslissingen.

Gentrificatie

In de eerste plaats is volgens Martin Vander Elst van het Front Commun te weinig rekening gehouden met de bewoners van de Peterboswijk, die volgens hem geen kans hebben gekregen te reageren op het circulatieplan van de aanpalende Moortebeekwijk, terwijl de wijzigingen ook een grote impact op hun verplaatsingen hebben.

Daarnaast staat de gemeente Anderlecht op het punt om advies uit te brengen over ‘Good Living’, het gewestelijk plan voor betere huisvesting. De coalitie wenst dat de gemeente een negatief advies geeft aan het gewest, omdat het plan te weinig rekening houdt met de bestaande situatie van de inwoners.

Tot slot komt het ‘Front commun’ met een aantal bemerkingen over het project Key West. Het bouwproject aan het kanaal brengt ruim vijfhonderd extra woningen naar de gemeente, maar die zouden onvoldoende aansluiten bij de noden van de Anderlechtenaar.

Een deel van de activisten was eerder ook te horen in het debat over het circulatieplan van Kuregem, 'Non Au Plan Good Move'. Volgens het wijkcomité Moortebeek is het spijtig dat de groep tegenstanders weer opduikt. "De wijzigingen in de Moortebeekwijk hebben niets met Good Move te maken," klinkt het bij het comité. "Dit is op vraag van de bewoners en bovendien zijn de wijzigingen minimaal."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni