De Biestebroekkaai in Anderlecht

| De Biestebroekkaai in Anderlecht.

30-tal activisten bezet gebouwen Biestebroekkaai

ADD
© BRUZZ
08/05/2022

Een dertigtal activisten bezet sinds vrijdagavond opnieuw de panden van de Biestebroekkaai in Kuregem. Die gebouwen zullen worden vernield ten behoeve van het vastgoedproject A'Rive (voorheen Key West).

Ongeveer dertig mensen bezetten sinds vrijdagavond de gebouwen aan de Biestebroekkaai. Het doel van de bezetting is om te protesteren tegen een vastgoedproject dat door Immobel/BPI wordt uitgevoerd onder de naam A'Rive (voorheen Key West).

Na de sloop van het huidige pand is het namelijk de bedoeling om 524 wooneenheden (waaronder een 84 meter hoge toren) en 383 parkeerplaatsen te bouwen. De vzw Inter Environnement Bruxelles (IEB) heeft afgelopen mei beroep aangetekend tegen de bouwvergunning en het feit dat die zonder voorafgaande milieueffectenstudie werd verleend.

De meeste activisten hebben zich in de panden verschanst, terwijl voor het gebouw kleine bijeenkomsten plaatsvinden. Aan een gevel hingen een paar spandoeken met boodschappen als "Neen tegen het A'Rive-project".

De activisten hopen erin te slagen het project tegen te houden, dat volgens hen zal leiden tot meer gentrificatie van de oevers van het Brusselse kanaal. Ze hekelen de aangekondigde hoge prijzen voor de toekomstige flats, terwijl de wijk Kuregem tot de armste van de regio behoort. "Het project zal niet voldoen aan de behoeften van de omwonenden," luidt de kritiek.

Het is niet de eerste keer dat de panden aan de Biestebroekkaai worden ingenomen. Vorig jaar gebeurde hetzelfde. De bezetters werden toen in december na enkele weken uit de gebouwen gezet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni