Bezetters uit panden aan Biestebroekkaai in Kuregem gezet

© Belga
23/12/2021

De bezetters van panden aan de Biestebroekkaai, aan de rand van het kanaal in Kuregem, zijn woensdagochtend uit de gebouwen gezet, zo blijkt uit een mededeling van de uitgezette groep. Die moeten gesloopt worden voor het A'rive-project.

De lokale politie van Brussel-Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst) heeft bevestigd dat ze een deurwaarder heeft bijgestaan bij de uitvoering van een gerechtelijk ontruimingsbevel, maar heeft gepreciseerd dat zijn tussenkomst niet nodig was geweest, aangezien de lokalen al verlaten waren toen de agenten ter plaatse kwamen.

De uitgezette groep legde uit dat bij de vrederechter in Anderlecht een eenzijdig verzoek was ingediend om de bezetters uit te zetten.

Het doel van de bezetting was om te protesteren tegen een vastgoedproject dat door Immobel/BPI werd uitgevoerd onder de naam A'Rive (voorheen Key West). Na de sloop van het huidige pand is het de bedoeling om 524 wooneenheden (waaronder een 84 meter hoge toren) en 383 parkeerplaatsen te bouwen. De vzw Inter Environnement Bruxelles (IEB) heeft afgelopen mei beroep aangetekend tegen de bouwvergunning en het feit dat die zonder voorafgaande milieueffectenstudie werd verleend.

Negatief voor bewoners

Naar aanleiding van de aankondiging van hun bezetting op 19 november hadden de bezetters in een persbericht verklaard dat ze zich wilden verzetten tegen de gentrificatie aan de oevers van het Brusselse kanaal. "De aangekondigde prijs voor de goedkoopste flats is 2.700 euro per vierkante meter... Je hoeft geen tekening te maken om te begrijpen dat deze huisvesting niet bestemd is voor de mensen uit Anderlecht die getroffen zijn door de huisvestingscrisis."

Als gevreesde effecten van een dergelijk project noemden ze onder meer een opwaartse druk op de huurprijzen in de omgeving, een toename van het autoverkeer of zelfs een privatisering van de omgeving van het kanaal waardoor die ontoegankelijk zou worden voor het publiek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni