Bezetting aan Biestebroek uit protest tegen luxewoontorens

KVDP
© BRUZZ
20/11/2021

Een vijftigtal activisten en buurtbewoners hebben vrijdagavond om 18 uur een gebouw bezet aan de Biestebroekkaai. Het gebouw zal met de grond gelijk gemaakt worden om plaats te maken voor grote woontorens. “Kuregem is voor de bewoners, niet voor de promotoren.”

Met hun bezetting protesteren de actievoerders tegen A’Rive, het bouwproject dat voorheen bekend stond als Key West. Aan de Biestebroekkaai zouden zeven torens gebouwd worden met in totaal 524 woningen. Daarnaast komt er 500 vierkante meter kantoorruimte. De grootste toren wordt 85 meter hoog.

“De goedkoopste woningen zullen verkocht worden aan een prijs van 2.700 euro per vierkante meter. We moeten geen tekening maken om te tonen dat deze woningen niet bestemd zijn voor de Anderlechtenaren die getroffen worden door de wooncrisis”, schrijven de actievoerders in een persbericht. Ze hekelen het gebrek aan sociale woningen in het bouwproject.

'We willen deze torens niet'

Op de site van het toekomstige A’Rive hebben de activisten een oud, leegstaand gebouw bezet. Daarop werden spandoeken uitgerold met boodschappen als “Kuregem is voor de bewoners, niet voor promotoren” en “neen aan de luxewoningen”. De actievoerders vragen toestemming om de gebouwen tijdelijk te laten innemen door daklozen, tenminste voor de winter.

Tenslotte vrezen de initiatiefnemers van het protest voor de negatieve gevolgen van A’Rive op de wijk. Zo wordt onder meer gevreesd voor meer verkeer. De hoogte van de torens zou dan weer voor meer schaduw zorgen in het Crickx-park aan de andere kant van het kanaal.

“Wij willen deze torens niet, want het Gewest en de gemeente hebben er samen met de promotoren over beslist en hun belangen zijn niet de onze”, zegt buurtbewoonster Sophie, die aanwezig was op de actie. “We zien goed dat ze zich niets aantrekken van de levens van de Kuregemnaren.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni