Key West torens Henning Larsen A2RC Biestebroekdok

| De hoogste toren van Key West zou 85 meter worden.

Milieuvergunning voor woontorens aan Biestebroekdok vernietigd

© BRUZZ
27/08/2021

Het project Key West voorzag zeven gemengde blokken met 524 woningen en 383 parkeerplaatsen, maar ook een grote tuin, een open dakterras voor stadslandbouw, een supermarkt en een crèche. Maar bij gebrek aan effectenstudies, werd de milieuvergunning geannuleerd en zitten de bouwplannen opnieuw in de koelkast.

Dat schrijft de krant La Capitale vrijdag.

Key West is een groot bouwproject van 60.000 vierkante meter, bestaande uit zeven gebouwen, waarvan de grootste toren 85 meter hoog is. De plannen voorzien in 524 woningen en 500 vierkante meter kantoorruimte. Er wordt bovendien een supermarkt gepland op het gelijkvloers, en op het dak is 1.200 vierkante meter gereserveerd voor een 'stadsboerderij'.

De overlegcommissie van de gemeente Anderlecht gunde de plannen een positief advies, dik tegen de zin van een aantal stadsbewegingen zoals BRAL en IEB. Zij tekenden beroep aan tegen de afgeleverde vergunningen. Het Milieucollege van de Brusselse regering schrapte daarop de milieuvergunning, omdat er een voorafgaande effectenstudie ontbreekt die de milieu-impact in kaart brengt.

Wijzigingen wetboek

Aanvankelijk was zo'n effectenstudie voor dit project niet vereist, omdat Key West slechts 384 parkeerplaatsen voorziet. Het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (BWRO) verhoogde de drempel vorig jaar van 200 naar 400 parkeerplaatsen. Maar IEB vocht die wetswijziging aan en haalde zijn gram. Het Grondwettelijk Hof beoordeelde de drempelverhoging als een bedreiging op de bescherming van het milieu.

Omdat het Grondwettelijk Hof openlijk vragen stelde bij die wetswijziging, besliste het Milieucollege op 14 juli om de milieuvergunning te annuleren. Daardoor liggen de bouwplannen opnieuw in de koelkast. Intussen is er bij de Raad van State ook nog een procedure lopende tegen de stedenbouwkundige vergunning voor Key West.

Binnenkort zal de gemeente Anderlecht samenzitten met het kabinet van staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels) om het project te bespreken. Dat bevestigde alvast schepen Alain Kestemont (Défi).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni