Giuseppe Farris Architecture / Marti-Baron Urban & Landscape Architecture

| Het vernieuwde project The Dock.

343 woningen en veel groen: openbaar onderzoek geopend voor wijk The Dock in Anderlecht

SD
© BRUZZ
03/04/2024

Het openbaar onderzoek naar het woonproject The Dock in Anderlecht is sinds deze woensdag geopend. Het project op het braakliggende terrein aan de Biestebroekkaai, waarvoor al sinds 1998 plannen worden gemaakt, omvat zes nieuwe gebouwen met meer dan driehonderd woningen en enkele commerciële ruimten. In de plaats van de geschrapte jachthaven uit een eerder plan komt er openbare ruimte met veel groen.

Het project is gepland op de zogenaamde Shell-site, een stuk grond tussen de Fernand Demetskaai, de Raymond Vander Bruggenlaan en de Scheutveldstraat.

In totaal zijn in het plan 343 woningen voorzien, goed voor 37.192 vierkante meter. Ook zijn er elf commerciële ruimten voorzien, die zo'n 3.155 m2 beslaan, en komt er een ondergrondse parking.

In die laatste is plaats voorzien voor 184 parkeerplaatsen voor wagens en 656 voor fietsers. In het midden tussen de gebouwen komen een plein met bomen, een dambord, picknicktafels, een waterspiegel met fonteintjes en is er plaats voor terrassen van de horecazaken. "De centrale tuin wordt een actieve, stedelijke ruimte waar buurtbewoners van alle leeftijden kunnen praten, elkaar kunnen ontmoeten of ontspannen," klinkt het in het projectplan.

In het project wordt aandacht besteed aan een duurzame bodem en veel groen dat voor schaduw moet zorgen. De bomen bestaan uit beuken, eiken, haagbeuken, esdoorns, enkele kastanjebomen en winterlindes. Tussen de gebouwen is een openbare weg voorzien voor voetgangers en fietsers.

Eerdere plannen

Al sinds 1998 zijn er plannen voor het braakliggende terrein van de Shell-site. In 2011 kwam er een vernieuwde versie van die plannen met appartementsgebouwen, een shoppingcenter en 272 parkeerplaatsen. Dat was niet naar de zin van buurtbewoners en handelaars, die toen een bezwaarschrift indienden.

En ook in 2018, toen de overlegcommissie een gunstig advies verleende om er een wooncomplex met een kleine plezierhaven te bouwen, kwam er hevig protest. De jachthaven werd uiteindelijk geschrapt, want dat vond de Brusselse bouwmeester vooral een argument om de appartementen duur te verkopen.

Het is niet het enige project aan de Biestebroekkaai waartegen protest kwam van buurtbewoners, die vrezen dat de wijk ten prooi valt aan gentrificatie. Zo hebben activisten in 2021 en 2022 aan de overkant van het kanaal de site bezet waar het project A'rive moet komen, het voormalige Key West.

Het nieuwe The Dock-project heeft een andere focus dan de eerdere plannen voor de site, zei Anderlechts schepen voor Stedenbouw Susanne Müller-Hübsch (Groen) in 2020: "De nadruk zal op echte openbare ruimte liggen, terwijl het vorige project toch vooral een gated community was."

Het project is van bouwpromotor Vervoordt RE en werd ontworpen door architectenbureaus Giuseppe Farris en Marti-Baron Urban & Landscape Architecture. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 2 mei.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni