Brussels Beer Project brouwerij maquette

| De nieuwe brouwerij wordt een open, toegankelijk gebouw

Brussels Beer Project kiest voor kleurrijke brouwerij aan kanaal

Tim Gatzios
© BRUZZ
01/12/2018

Het Brusselse architectenbureau Office Kersten Geers David Van Severen mag de brouwerij van Brussels Beer Project ontwerpen. Vanaf 2020 zal het bedrijf bier bottelen aan de Biestebroekkaai in Anderlecht, in een gebouw dat ook publiek toegankelijk wordt. Het is een investering van 5 miljoen euro.

Brussels Beer Project (BBP) groeit als kool, en daar hoort na bars in Tokio en Parijs een eigen brouwerij bij. Vandaag heeft het bedrijf enkel een klein fabriekje in de Dansaertstraat en gebeurt de grote bierproductie in het Limburgse Halen. De brouwers vonden de ontwerpers in eigen stad: Office KGDVS is de winnaar van de architectuurwedstrijd. In totaal deden er 52 kandidaten mee, de Brusselse bouwmeester begeleidde het proces.

Brouwzaal en café

Het is een ontwerp dat verwijst naar de kleurrijke etiketten op de bierflesjes van BBP. Die felle kleuren komen terug in het dak van het fabrieksgebouw dat vlak naast het Kanaal komt. Dat wordt geen klassieke brouwerij, maar een open gebouw met een café.

De architecten kozen ervoor om de productieve activiteit niet te verstoppen, maar om die net zichtbaar te maken. Zo zijn er grote ramen in het gebouw die een blik geven op grote tanks, ook het café is verbonden met de brouwzaal.

Lees verder onder de afbeelding:

brussels beer project brouwerij café

| Er komt ook een café in het gebouw, dat verbonden is met de brouwzaal

Productieve stad

De volledige productie moet vanaf eind 2020 verhuizen naar Anderlecht. Het bedrijf zal nu een bouwvergunning aanvragen en hoopt dat de werken snel kunnen beginnen. Het gaat om een investering van 5 miljoen euro. De kleine brouwerij in de Dansaertstraat blijft open, voor bierexperimenten.

De bouw van een brouwerij midden in de stad past in het Brusselse beleid om industriële activiteiten een plaats te geven in het stedelijk weefsel, of om ze niet weg te duwen naar de stadsrand. Zo komt er aan de andere kant van het Biestebroekdok een woonproject met plaats voor productieve activiteiten. En ook Brasserie de la Senne bouwt een nieuwe fabriek, op de site van Thurn & Taxis.

Brussels Beer Project maquette

| De maquette van de brouwerij van Brussels Beer Project

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Brussel-Stad , Economie , Stedenbouw , Brussels Beer Project , bier , Biestebroekdok , productieve stad , brouwerij , KGDVS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni