Brussels Beer Project verhuist brouwerij naar Anderlecht

© Brussels Beer Project - Google
| Brouwerij Brussels Beer Project trekt naar Anderlecht en bouwt een brouwerij aan het Biestebroekdok

De jonge bierbrouwer Brussels Beer Project opent in 2020 een nieuwe brouwerij aan het Anderlechtse Biestebroekdok. Het wordt de tweede fabriek voor het bedrijf, dat nu een kleine brouwerij heeft aan de Dansaertstraat. De meeste BBP-flesjes komen vandaag nog uit Halen, in Limburg.

Brussels Beer Project of BBP bestaat nog maar sinds 2013 maar neemt nu een grote stap met de bouw van een eigen brouwerij. Het bedrijf lanceerde daar vandaag een architectuurwedstrijd voor, samen met de Brusselse bouwmeester. Vanaf eind 2020 moeten alle flesjes van de band rollen in een open brouwerij.

De volledige productie moet naar Brussel verhuizen. Vandaag worden enkel de kleine en tijdelijke bieren gebrouwen aan de Dansaertstraat. De populaire flesjes Babylone of Delta komen uit Halen in Limburg. Het gaat om een capaciteit van 35.000 hectoliter per jaar, of 10 miljoen flesjes bier.

BBP blijft aanwezig in de Vijfhoek, de microbrouwerij wordt vanaf 2020 een labo voor bierexperimenten.

Multifunctioneel gebouw

De brouwerij wordt geen gesloten fabriek, maar zal ook bezocht kunnen worden zoals de vestiging aan de Dansaertstraat. Je zult er wat kunnen drinken in een 'beer garden' langs het Kanaal, en er kunnen ook evenementen komen. BBP is ook van plan om contacten te leggen met de relatief arme wijk waar het project komt.

Het bedrijf zoekt naar ontwerpers die het gebouw een herkenbare smoel willen geven. Het moet een gedurfde en toekomstgerichte brouwerij worden, met een assertieve stijl. Ze hopen op de reactie van tientallen architectenteams. Die hebben tijd tot 13 juli om hun interesse kenbaar te maken. Eind oktober wordt de winnaar van de wedstrijd bekendgemaakt.

De brouwerij wordt deels gefinancierd via crowdfunding.

Wijk in beweging

De wijken rond het Biestebroekdok staan aan het begin van een grondige transformatie, zoals de hele Kanaalzone. Op de andere Kanaaloever wordt al stevig gebouwd aan nieuwe projecten, er staan er nog veel meer op de planning. Bij die projecten gaat veel aandacht naar het vermengen van verschillende functies. Het gaat dan meestal om combinaties tussen wonen en stedelijke productie, zoals in 'Urbanities' dat tegenover de brouwerij zal verschijnen.

Ook het project van Brussels Beer Project volgt de logica van de stedelijke productie. Het moet zorgen voor werkgelegenheid (ongeveer 15 laaggeschoolde jobs) en een korte afstand tot de consumenten (in dit geval bierdrinkers). En zo dus minder verplaatsingen en verkeershinder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?