Buurtbewoners Heizelplateau vragen structurele maatregelen tegen straatracers

© Twitter
| Berlijnse kussens tegen rodeorijders op de Eeuwfeestlaan, ze hebben onvoldoende effect, zeggen buurtbewoners

Op de gemeenteraad van de Stad Brussel hebben buurtbewoners opnieuw hun beklag gedaan over de straatracersproblematiek rond het Atomium. Ze vragen een nieuw circulatieplan, Close belooft in de eerste plaats meer repressie.

"De problematiek rond rodeoraces raakt het Heizelplateau al jaren," sprak Vincent Bourgeois van buurtcomité Driehoek burgemeester Philippe Close (PS) aan op de gemeenteraad. Hij diende samen met buurtbewoner Barbara Louwagie een burgerinterpellatie in. "Precies een jaar geleden viel er een dodelijk slachtoffer op de Leopold I-laan. Als er nu niets ten gronde gebeurt, zullen er deze zomer wellicht opnieuw slachtoffers vallen," zei Louwagie.

Toen straatracers afgelopen zomer de straten rond het Atomium onveilig maakten, kondigde het stadsbestuur tijdelijke wegblokkades aan, net als een versterkte politieaanwezigheid. Volgens de buurtbewoners zijn die maatregelen onvoldoende en is er intussen weinig veranderd aan de situatie. "Het effect is maar tijdelijk," aldus Bourgeois. "Zodra de politie weg is komen de auto's en nu steeds vaker ook moto's terug."

'Formule 1-circuit'

Net als afgelopen zomer vragen de buurtbewoners structurele maatregelen. De weginfrastructuur moet anders, klinkt het opnieuw. Louwagie: "De huidige infrastructuur voldoet echt niet meer. De Berlijnse kussens die vorig jaar geplaatst zijn, volstaan niet om racers af te remmen en de Bouchout- en Eeuwfeestlaan zijn nog steeds ingericht als een formule 1-circuit met asfalt dat uitnodigt tot snel rijden."

"Verkeersveiligheid is en blijft een topprioriteit voor het stadsbestuur en onze politie," repliceerde Close. De vraag van de buurtbewoners om een circulatieplan of de aanstelling van een studiebureau dat zo'n plan zou moeten onderzoeken legde de burgemeester naast zich neer. Buurtbewoners dromen al even van een soort van voetgangerszone aan de Heizel, "maar het Heizelplateau moet wel bereikbaar blijven," aldus Close.

Wel kondigde hij aan dat hij de politie de opdracht heeft gegeven "om het aantal politieacties sterk op te drijven, tenminste tot het einde van de zomer." Afgelopen zaterdag heeft de politie nog twee wagens en één motor in beslag genomen. De burgemeester wees er ook op dat er in 2020 fysieke obstakels geplaatst zijn op verschillende plekken, onder meer rond het Amerikaans theater. "Dit jaar nog gaan we snelheidsremmers plaatsen in de hele zone," aldus Close nog, "beginnende met de Bouchoutlaan."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?