Buurtbewoners Sint-Joost ontruimen zelf werf

© Rachid Zegzaoui
| Omwonenden van het kruispunt Linné-Weide schuiven een betonblok van de werf aan de kant.

In Sint-Joost-Ten-Node hebben buurtbewoners het heft in eigen handen genomen en zelf een werf op het kruispunt Linné-Weide afgebroken. Volgens hen blokkeerden de werken er het verkeer al maanden maar was er sinds december niemand meer aan het werk. Burgemeester Kir toont begrip voor de actie en laat het kruispunt tot eind deze maand open.

“Door de werf kon het plaatselijk verkeer maar moeilijk circuleren”, zegt buurtbewoner Rachid. “Wagens moesten soms grote omwegen maken en de wegmarkeringen waren niet altijd duidelijk.” Zelfs voor de hulpdiensten was het niet gemakkelijk. “Het is al eens voorgevallen dat er een ambulance niet verder kon door de werf. De ambulanciers moesten toen te voet verder.”

Ook de veiligheid in de wijk ging er volgens de buurt op achteruit. “Drugsdealers kwamen hier hun zaakjes doen, omdat het ook voor de politie moeilijk was om doorgang te vinden”, vertelt Rachid. En ook voor de straatvegers is het niet makkelijk werken. "Door de werf konden zij moeilijk passeren met hun karretjes. Daardoor komen ze tot nu maar een keer per week de straat schoonmaken."

Eigen initiatief

Daarom besloten de buurtbewoners dan maar zelf actie te ondernemen. Met een twintigtal ruimde ze afgelopen zaterdag de werf op. Het afval werd netjes verwijderd, het bouwmateriaal werd verplaatst en ook de wegblokkades schoven ze aan de kant. Sindsdien kan het verkeer er weer vrij passeren.

“Het verbaast mij niet dat de buurtbewoners het heft in eigen handen hebben genomen”, zegt gemeenteraadslid Pascal Lemaire (Ecolo), die ook in de buurt woont. “De werf ligt al zes maanden stil. Eind december waren de werkzaamheden al stopgezet. Het is dus logisch dat de omwonenden het beu zijn. Het is trouwens niet de eerste keer dat een werf zo wordt achtergelaten."

Verkeer tijdelijk toegelaten

"We betreuren dat er geen voorafgaande communicatie heeft plaatsgevonden, meldt het kabinet van burgemeester Emir Kir aan La Dernière Heure. “Maar we begrijpen de reactie van de buurtbewoners. We zullen dan ook het verkeer toelaten op het kruispunt tot de werken terug beginnen. Dat is eind deze maand.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?