| Een foto van de fresco die een zebrapad moet voorstellen.

Buurtbewoners Vorst vragen met zelfgeschilderd zebrapad meer plaats voor voetgangers

Jasmijn Post
© BRUZZ
20/06/2022
Updated: 21/06/2022 11.23u

Buurtbewoners vragen al jaren om meer veiligheid voor weggebruikers op en rond de Brusselsesteenweg aan het Dudenpark in Vorst. Omdat de gemeente het niet doet, schilderden ze dan maar zelf een zebrapad.

Het comité Unionwijk heeft vrijidagavond een zebrapad getekend op de Brusselsesteenweg. "Ceci n’est pas une passage pieton," schreven de buurtbewoners erbij. De Brusselsesteenweg is volgens buurtbewoners een té drukke straat vlakbij het Park van Vorst. Ze vragen daarom al jaren om een extra zebrapad. Dat schrijft La Capitale en bevestigt Benjamin François van het comité Unionwijk aan BRUZZ.

Het comité Unionwijk plaatste bovendien een houten picknicktafel terug op de Brusselsesteenweg op de kruising met de Massenetlaan, waar het ook tijdens de lockdown had gestaan. Toen tegenstanders juridische stappen ondernamen omdat ze op die plaats hun auto wilden parkeren, werd de bank op het trottoir geplaatst, maar buurtbewoners plaatsten hem afgelopen weekend terug op zijn oude plaats.

vorst_2q.jpg

| De picknickbank staat weer op de Brusselsesteenweg.

Met de twee acties vragen buurtbewoners om ingrepen om de verkeerssituatie veiliger te maken. Al jaren geleden stelde de gemeente Vorst een circulatieplan voor, maar dat werd verschillende keren uitgesteld. Tijdens de lockdown werden vier verkeersarme zones ingesteld op en rond de Brusselsesteenweg, maar die waren van tijdelijke aard. Op de officiële goedkeuring van het circulatieplan en mogelijke aanpassingen in de verkeerssituatie wachten Vorstenaren vandaag nog.

"We hopen dat het niet zo ver hoeft te komen als het dodelijke ongeval op de Albertlaan voordat er iets verandert. Burgemeester Roberti leek wel oren te hebben naar onze voorstellen, maar uiteindelijk werd er niets gedaan," concludeert Benjamin François van het comité Unionwijk.

Circulatieplannen onderweg

Op het kabinet van de huidige burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo) valt te horen dat het zebrapad op de Brusselsesteeenweg een negatief advies kreeg van de politie. Schepen Esmeralda Van den Bosch (Groen) laat weten dat er verschillende plannen in omloop zijn.

Het circulatieplan in de wijk Union is onderworpen geweest aan een openbaar onderzoek, maar moet nog gevalideerd worden door het college en de gemeenteraad. Ten laatste tegen het einde van de zomer wordt daarover gestemd.

Het circulatieplan voor de Sint Antoniuswijk is gemaakt in samenwerking met de gemeente Sint-Gillis. Het college is in 2011 akkoord gegaan met het plan, maar er zijn nog politieke onderhandelingen bezig. In oktober of november wordt het plan voorgelegd aan de bewoners tijdens meerdere participatiemomenten.

Tot slot is er nog een actie dat de schoolomgevingen veiliger moet maken. Dat gebeurde al op verschillende plekken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni