Vorst voert vier verkeersarme zones in aan Dudenpark

Heleen Debeuckelaere
© BRUZZ
01/05/2020

Om de inwoners van Vorst zoveel mogelijk in staat te stellen de sociale afstandsregels te respecteren heeft de gemeente vier nieuwe woonerfzones, waar zwakke weggebruikers voorrang krijgen op auto’s, in het leven geroepen. De zones bevinden zich allemaal ten westen van het Dudenpark: “De crisis vereist dat we zorgen voor een herverdeling van de openbare ruimte die beter aansluit bij de behoeften van iedereen".

De woonerfzones bevinden zich allemaal in de directe omgeving van de Brusselsesteenweg en het Union-stadium dat op deze weg is gelegen. Concreet gaat het om één woonerfzone in de Brusselsesteenweg zelf tussen het kruispunt met de bondgenotenstraat en het kruispunt met de Meloenstraat en de Massenetlaan. Dat is de hele lengte van de steenweg die langs het Dudenpark loopt.

Daarbij komt er nog een woonerfzone in de nabijgelegen Eikelstraat, een in de Stadionstraat en tenslotte één in de Kastanjestraat. Daarmee wordt een groot deel van het stratencomplex ten westen van het Dudenpark een woonerfzone.

De zones laten verkeer toe, aan een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur, en de voorrang op de openbare weg ligt bij de zwakke weggebruikers. De regeling is vooralsnog tijdelijk, en blijft van toepassing zolang de de situatie dat vereist. Ze zullen echter regelmatig worden geëvalueerd en eventueel worden aangepast.

Wandelalternatieven

"Door het creëren van deze zones willen we de beschikbare gebieden voor voetgangers verbreden, alternatieven bieden voor wandelingen in parken en wandelaars in alle veiligheid een frisse wind laten waaien, omdat deze faciliteiten meer ruimte bieden om veilige afstanden te respecteren", legt Esmeralda Van den Bosch (Groen), schepen van Mobiliteit, uit.

“De crisis vereist dat we zorgen voor een herverdeling van de openbare ruimte die beter aansluit bij de behoeften van iedereen”, zegt Françoise Père (PS), schepen van openbare werken, “en dat we het aantal gebieden waar zwakke gebruikers voorrang hebben, vergroten”.

“Bovendien zal het reizen in de komende maanden ongetwijfeld beperkt blijven", voegt Stéphane Roberti (Ecolo) toe. “We moeten de mobiliteit in de gemeenten herdenken en de vele stadsbewoners die deze zomer thuisblijven gevarieerde en aangename wandelgebieden bieden, terwijl we de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad op het gebied van veiligheid en fysieke afstand blijven respecteren.”

Onder andere Stad-Brussel, Anderlecht, Elsene en Molenbeek voerden tijdens de coronacrisis reeds gelijkaardige woonerven of verkeersarme zones in. Deze ingrepen kwamen er na een oproep van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt. In een brief vroeg ze de verschillende gemeenten in naam van de regering om de openbare ruimte te herverdelen in het voordeel van voetgangers en fietsers. Gemeentes die dat doen worden ondersteund door het Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Mobiliteit , Dudenpark , Esmeralda Van den Bosch , Stéphane Roberti , woonerfzone

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni