Molenbeek voert maximumsnelheid in van twintig kilometer per uur

© Bart Dewaele
| De Ribaucourtstraat in Molenbeek.

Sint-Jans-Molenbeek voert een snelheidsbeperking in van twintig kilometer per uur op de grote wegen van de gemeente, zoals de Ribaucourtstraat, de Graaf van Vlaanderenstraat en het Sint-Jan-Baptistvoorplein. Het schepencollege van de Brusselse gemeente keurde donderdag een tijdelijk mobiliteitsplan goed. De maatregelen, die er komen vanwege het coronavirus, gaan in vanaf 11 mei.

De gemeente zal het gewest ook vragen om een snelheidsbeperking van 20 kilometer per uur toe te passen op gewestwegen als de Henegouwenkaai, de Koolmijnenkaai en de Mariemontkaai, van Sainctelette tot Delacroix, en een deel van de Gentsesteenweg. "Dit zal bijdragen tot een vlottere en veiligere mobiliteit voor voetgangers en fietsers", klinkt het in een persbericht. Overleg hierover moet nog plaatsvinden.

Het mobiliteitsplan bepaalt voorts dat het Gemeenteplein ontoegankelijk wordt gemaakt, met een aangepaste afsluiting, voor ongeoorloofd parkeren.

wildparkeren gemeenteplein molenbeek
© Tim Gatzios
| Het Gemeenteplein, heeft al jaren te kampen met een gestage hoeveelheid wildparkeerders.

Leveringen op de Gentsesteenweg

Op de commerciƫle as van de Gentsesteenweg zullen leveringen slechts mogelijk zijn tot 13 uur, zodat er meer ruimte komt voor voetgangers in de namiddag en zij dus beter afstand kunnen bewaren.

"Het is nu het moment, want we krijgen te maken met een grotere stroom auto's naarmate de maatregelen versoepelen, maar ook met een grotere stroom fietsers en voetgangers dan gewoonlijk. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat de sociale afstand gerespecteerd blijft. Het instellen van een zone 20 en het inzetten op meer gedeelde ruimtes zullen dit vergemakkelijken", zegt burgemeester Catherine Moureaux.

De gemeente Molenbeek wenste eerder niet in te gaan op een vraag van het Gewest om de kaaien langs het kanaal autovrij te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?