Het zal aanzienlijk minder druk zijn in de Molenbeekse straten deze ramadan.

Molenbeek zet nieuw corona-systeem op voor de ramadan

HD
© BRUZZ
18/04/2020

De ramadan nadert met rasse schreden. Zoals iedere jaar zet Molenbeek een ramadan-systeem in gang voor de doorstroming van burgers in de openbare ruimte, maar door de lockdown heeft de gemeente dat systeem herzien.

“Onze gemeente heeft een grote moslimgemeenschap,” aldus burgemeester Moureaux in La Capitale, “Zoals elk jaar zetten we een serieus systeem op om de doorstroming van voetgangers in de openbare ruimte te garanderen en een specifiek mobiliteitssysteem in het historische hart van de stad. In de context van de gezondheidscrisis is onze gemeente uiteraard in overeenstemming met de besluiten die door de nationale veiligheidsraad zijn genomen. Dat wil zeggen dat de gelovigen niet meer samenkomen in gebedshuizen om te vieren.”

“Familiebijeenkomsten zijn beperkt tot familieleden die onder hetzelfde dak wonen en vinden plaats in ditzelfde huis. Specifieke levensmiddelenwinkels blijven geopend overeenkomstig de regels die van toepassing zijn op deze winkels. Aangezien er in deze periode waarschijnlijk meer vraag naar zal zijn, wordt er meer aandacht besteed aan het respecteren van sociale afstandsmaatregelen."

Er zijn ook reeds contacten geweest met de verantwoordelijken van de religieuze diensten zodat zij hun input konden geven over de maatregelen, “en zodat zij positieve en consistente informatie kunnen doorgeven aan onze islamitische burgers”. Er worden ook grondmarkeringen aangebracht aan de winkels en “we zullen een beroep doen op vrijwilligers om de in- en uitgang van deze winkels te beheren”.

"Molenbeek werkt hard om zo dicht mogelijk bij haar inwoners te zijn. We zullen dit overal en voor iedereen blijven doen. Het is belangrijk om dat te onthouden."

Catherine Moureaux (PS)

Affiches en solidariteitsinitiatieven

De gemeenschapswachten en sociale werkers in de gemeente krijgen een aangepast werkrooster zodat zij in de uren voor het breken van het vasten talrijk aanwezig kunnen zijn in de publieke ruimte. “De gemeente zal ook een kader bieden voor alle solidariteitsinitiatieven zodat die geen oorzaak voor besmettingen kunnen vormen”.

Er zal ook een brief met alle maatregelen worden verzonden naar de inwoners van de gemeente en bijkomende affiches zullen worden opgehangen om mensen te herinneren aan de Ramadan- en coronamaatregelen.

"Molenbeek werkt hard om zo dicht mogelijk bij haar inwoners te zijn. We zullen dit overal en voor iedereen blijven doen. Het is belangrijk om dat te onthouden. Ik nodig mijn islamitische medeburgers uit om, ondanks de context, een goede ramadan door te brengen en deze maand als gezin en vooral in goede gezondheid te leven" besluit Catherine Moureaux.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Ramadan , Catherine Moureaux , coronamaatregelen , coronacultuur

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni