Campagne tegen fietsdiefstal wil hashtag Grand Départ kapen

© #protectourbikes

Een Brusselaar wiens fiets maar liefst drie keer werd gestolen op minder dan een jaar tijd, lanceert een opvallende campagne tegen fietsdiefstal. Hij roept iedereen op om op 6 juli via sociale media foto’s op te laden van gestolen fietsen, en daarbij de hashtag van de 'Grand Départ', de start van de Tour, te gebruiken. "Ik roep op tot een reality check. We leven in de hoofdstad van fietsdiefstal en -vandalisme.”

“Op de dag dat mijn derde fiets werd gestolen, kreeg ik toevallig een brochure van de Stad Brussel in de bus voor de promotie van de Tour de France,” vertelt Thibault Dujardin aan BRUZZ. “Daarin werd opgeroepen om heel Brussel op de fiets te krijgen en van Brussel de fietshoofdstad te maken.”

Dat klonk Dujardin een beetje absurd in de oren. “Ik roep de stad dus op tot een realiteitscheck. We leven in de hoofdstad van fietsdiefstal en -vandalisme.” Omdat Dujardin het beu was om de politie te horen zeggen dat ze er niets aan kunnen doen, lanceert hij nu een campagne.

“Het idee is om op 6 juli, de dag van de Grand Départ, de sociale media te overspoelen met foto’s van gestolen of beschadigde fietsen, doorgesneden sloten en politieverslagen,” aldus Dujardin. “Omdat #tourensemble – de hashtag van de Grand Départ – een populaire hashtag zal zijn, roepen we op om die naast #protectourbikes te gebruiken. Op die manier ‘hacken’ we die hashtag vredevol.”

Met de actie #protectourbikes sluit Dujardin zich aan bij de eisen van de Fietsersbond voor een betere bescherming van tweewielers. Naast van de Fietsersbond krijgt de campagne #protectourbikes ook steun van Critical Mass Brussels en van de Franstalige fietsersbeweging Gracq.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?