Close: 'Ecolo-Groen moet kleur bekennen over Ter Kamerenbos'

© PhotoNews
| Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad.

De burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) wil dat de gewestelijke ministers van Ecolo-Groen kleur bekennen inzake het circulatieplan van het Ter Kamerenbos. Dat heeft hij verklaard na uitspraken van Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo).

Brussels minister Alain Maron (Ecolo) sprak zich dinsdag in een interview met Le Soir uit over de discussie rond het Ter Kamerenbos. De Stad Brussel test sinds september een circulatieplan waarbij de auto grotendeels uit het bos verdwijnt. De gemeente Ukkel, dat met de sluiting van het Ter Kamerenbos voor het autoverkeer een belangrijke verkeersader ziet doorgeknipt, stapte intussen naar de rechter tegen de plannen.

"De gesprekken omtrent het mobiliteitsplan in het Ter Kamerenbos zijn van meet af aan slecht aangevat," zegt Maron nu, verwijzend naar de verzuurde relatie tussen de burgemeester van Brussel en die van Ukkel.

"We moeten een langetermijnvisie ontwikkelen voor het Ter Kamerenbos. Een beheersplan naar analogie met dat voor het Zoniënwoud zou een goede oplossing zijn," aldus Maron, die voor een gewestelijke aanpak pleit. "Het bos heeft verschillende invullingen: het wordt gebruikt als park, als recreatief domein, ook horecazaken zijn er aanwezig, nachtclubs,... Daar komt mobiliteit ook nog eens tussen. Dat vereist een gezamenlijke aanpak. Een hanengevecht zoals nu het geval is tussen twee burgemeesters die voornamelijk eigen gemeentebelangen nastreven, zonder aan het Gewest te denken, is uit den boze."

Philippe Close heeft intussen gereageerd op deze uitspraken en legt de bal opnieuw in het kamp van de groenen op het gewestelijk niveau. "Sinds het begin van de gesprekken zijn alle partijen betrokken geweest (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Elsene, Sint-Genesus-Rode, Linkebeek de Stad, red.), alsook het Gewest, via mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen). Alles werd ook goedgekeurd door de MIVB en Brussel Mobiliteit. Zij waren aanwezig bij alle vergaderingen."

"Het is een symbolisch dossier. Ik blijf ervan overtuigd dat communicatie en dialoog essentieel zijn. We staan open voor aanpassingen als dat zou nodig blijken. Maar wat ik nu vraag, is dat de ecologisten kleur bekennen."

Daarmee verwijst Philippe Close naar het feit dat de groenen deel uitmaken van de meerderheid in Ukkel, dat zich met een juridische procedure dus tegen het plan van de Stad keert waar de groenen ook in de meerderheid zitten. De groenen in Ukkel lieten wel al weten zich te distantiëren van de demarche van de Ukkelse burgemeester Boris Dilliès (MR).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?