Conflict Skeyes: deel luchtruim komende nacht gesloten

© PhotoNews
| Controletoren van Skeyes, het vroegere Belgocontrol, op Brussels Aiport, de luchthaven van Brussel.

Een deel van het Belgische luchtruim moet in de nacht van vrijdag op zaterdag gesloten worden. De oostsector zal van 1.30 tot 4.30 uur onbeschikbaar zijn, zegt een woordvoerder van luchtverkeersleider skeyes. Dat zou vooral gevolgen hebben voor de luchthaven van Luik.

De oostsector moet worden gesloten omwille van zieke luchtverkeersleiders waarvoor niet voldoende vervanging werd gevonden, zegt skeyes-woordvoerder Dominique Dehaene. De luchthaven van Luik zal niet helemaal stilvallen. Net zoals bij vorige storingen krijgt hij ondersteuning van Duitse luchtverkeersleiders die werken vanuit de omgeving van Frankfurt.

Daardoor kan er toch een beperkt aantal vliegbewegingen verzekerd worden. Op de andere luchthavens in België, ook Brussels Airport, zou er geen hinder zijn of zou die zeer beperkt zijn. Het is de tweede keer deze week dat een deel van het luchtruim 's nachts gesloten moet worden door een personeelstekort bij skeyes.

Bij de luchtverkeersleider is al maanden een sociaal conflict bezig. De directie sloot wel sociale akkoorden met één vakbond, maar die werden niet ondertekend door de twee andere bonden. Op 24 juni gaat het sociaal overleg voort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?