| De MIVB zet in heel het gewest 85 veiligheidsagenten in om te controleren op zwartrijden op metro, tram en bus.

Controle-acties van MIVB voortaan zes keer per jaar

© BRUZZ - Belga
19/03/2018
Updated: 20/03/2018 08.00u

Openbaarvervoersmaatschappij MIVB zet maandag in heel het gewest 85 veiligheidsagenten in om te controleren op zwartrijden op metro, tram en bus. Deze operaties zullen voortaan zes keer per jaar plaatsvinden. Bij de FIPA-controle van maandag werden 569 mensen betrapt op zwartrijden.

Onze ploeg was ter plaatse op een controle-actie op het Liedtsplein in Schaarbeek. Daar waren dertien agenten van de lokale en negen van de federale politie aanwezig.

Er gebeuren de hele dag controles op 20 verschillende plaatsen in het gewest. Uit vorige cijfers blijkt dat 5 procent van de gecontroleerde reizigers zonder geldig vervoersbewijs de bus, tram of metro neemt.

FIPA

De controle-actie maakt deel uit van een zogeheten FIPA-operatie (Full Integrated Police Actions). Brussels parlementslid Ridouane Chahid (PS) had afgelopen weekend kritiek op de aanwezigheid van de politie en suggereerde een link met de Dienst Vreemdelingenzaken. Die kritiek is volgens de MIVB "totaal onterecht".

"Wie geen geldig ticket heeft, vragen we een identiteitsbewijs te presenteren. Wanneer iemand dat niet op zak heeft of een verdachte naam doorgeeft, moet normaal gezien de politie erbij gehaald worden. Bij deze FIPA-acties is de politie al aanwezig en dat maakt ons werk makkelijker. Zo is ons personeel meteen beveiligd, mocht een actie uit de hand lopen", legt MIVB-woordvoerster An Van hamme uit.

Van vier naar zes

Tot afgelopen jaar vonden er jaarlijks vier FIPA-acties plaats op het net van de MIVB. Dat aantal wordt in 2018 opgetrokken naar zes en moet toestaan om alle wijken van Brussel aan te doen. De politie wordt in totaal in 13 procent van de MIVB-controles betrokken.

Controle MIVB
Controle MIVB Politie

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit, Gezien, MIVB, zwartrijden, openbaar vervoer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni