Ridouane Chahid: 'MIVB mag niet deelnemen aan grote politieactie'

© BX1
| PS-parlementslid Ridouane Chahid
Updated: 18-03-2018 - 15:16

Brussels parlementslid Ridouane Chahid (PS), heeft kritiek op de FIPA-politieactie (Full Integrated Police Actions) die maandag gepland is in metrostations rond het Noordstation in samenwerking met de MIVB. Volgens hem is de politieactie opgezet om Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) in staat te stellen om mensen zonder papieren op te pakken.

"Indien de controles enkel tot doel hebben om vast te stellen dat de reizigers in het bezit zijn van een geldig MIVB-vervoersbewijs, is de aanwezigheid van de politie niet vereist", aldus Chahid, die de verantwoordelijken van de politiezone Noord vraagt om niet mee te werken aan de actie.

Chahid dringt er ook bij Brussels mobiliteitsminister Pascal Smet op aan om de MIVB niet meer ter beschikking te stellen van de politie en de Dienst Vreemdelingenzaken voor zaken die niets te maken hebben met de opdrachten die het Brussels gewest heeft vastgelegd.

De groenen hebben reeds een tijd bezwaren tegen de FIPA-operaties omdat deze onder het mom van het onderscheppen van zwartrijders in feite de mensen zonder geldige verblijfsdocumenten viseren.

Actie viseert migranten niet

Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) verzekert dat het doel van de actie de controle van de tickets is. Pas als iemand geen ticket heeft, wordt gevraagd naar het identiteitsbewijs. Smet nuanceert ook dat er twee soorten gecombineerde politie-acties zijn. De actie die maandag is gepland, gaat over ticketcontrole met hulp van de politie.

Bij de andere gecombineerde politie-actie, die criminaliteit aanpakt, is de MIVB niet betrokken. Smet herinnert eraan dat politie-acties de bevoegdheid zijn van minister-president Rudi Vervoort (PS), en Chahid zijn bezwaren beter aan dat adres kan uiten.

Veiligheid controleurs

De FIPA-operaties werden jaren geleden opgezet om het onveiligheidsgevoel bij de gebruikers van het openbaar vervoer te verminderen. Volgens de MIVB kunnen hun controleurs op die manier ook hun werk doen op plaatsen waar ze zichzelf niet veilig voelen.

De operaties werden in 2012 versterkt na de dood van de 56-jarige MIVB-toezichter Iliaz Tahiraj tijdens een interventie na een ongeval tussen een bus en een auto.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?