Met de voorganger snel mee door de poortjes glippen, ook wel 'tailgating' genoemd.

MIVB ontwikkelt intelligente camera's tegen poortjesglippers

TDN
© BRUZZ
17/03/2018

Met een eigen systeem van intelligente camera's wil de MIVB opnieuw de strijd aangaan met de zogenoemde poortjesglipper. Die maakt gebruik van andere, betalende pendelaars om de stations binnen te komen en kan zo gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.

De MIVB ontwikkelt momenteel een algoritme die de huidige veiligheidscamera's moet omvormen tot slimme camera's. Dat meldt de krant La Capitale.

De MIVB weet al langer dat er poortjesglippers zijn. Sensoren kunnen zeer goed registreren hoeveel reizigers er bij elke validering door het poortje gaan.

Bedoeling is nu om de veiligheidscamera's te activeren als er meer dan één reiziger door het poortje gaat. Daarna worden de beelden naar de controleurs gestuurd. Ziji zullen herkenbare beelden te zien krijgen op hun tablet of smartphone, waardoor zij gericht naar de zwartrijders op zoek kunnen gaan.

Informatici zijn al een jaar aan de slag om het algoritme operationeel te krijgen. De eerste testen zijn voorzien voor juni. "Het slimme systeem is snel implementeerbaar in alle stations", bevestigt Françoise Ledune. Het systeem bestaat al in het buitenland.

De woordvoerster van de MIVB benadrukt dat de beelden niet bijgehouden worden en enkel dienen om de poortjesglippers op te sporen.

Moeilijke strijd

In 2010 werden geleidelijk aan aan alle toegangen van de metrostations toegangspoortjes geplaatst. Een jaar later was de poortjesglipper of de 'petit-train' een wijdverspreid begrip. Zwartrijders wringen zich samen met een voorganger door het poortje. De MIVB nam wel al maatregelen om de zwartrijders van de metro te houden, maar zonder succes.

De eerste oplossing om de poortjes sneller te sluiten, draaide op een sisser uit. De poortjesglippers kleven gewoon dichter op de betalende reiziger.

Ook de toegangspoortjes aan de uitgangen van de stations brachten geen soelaas. Ook daar is het immers perfect mogelijk om met een betalende pendelaar mee naar buiten te gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , MIVB , poortjesglipper , Francoise Ledune

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni