De Brouckèreplein wordt volledig autovrij

Tim Gatzios
© BRUZZ
20/05/2020
Updated: 20/05/2020 19.55u
Ook in:
nl fr

Het De Brouckèreplein in het Brusselse stadscentrum wordt helemaal autovrij. De rijweg in het verlengde van de Jacqmainlaan, aan de kant van bioscoop UGC, wordt geschrapt. Het plein krijgt ook een twintigtal extra bomen.

Vanaf maandag 25 mei krijgen voetgangers en fietsers meer ruimte op het De Brouckèreplein. De rijweg die de Jacqmainlaan over het plein verbindt met de Augustijnenstraat wordt dan afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het De Brouckèreplein zal vanaf dan volledig autovrij zijn, afgezien van een dienstweg voor bestemmingsverkeer zoals taxi's bij Hotel Métropole.

In eerste instantie wordt het autoverkeer geweerd zodat er herstellingswerken aan het plein kunnen gebeuren. Door het autoverkeer zijn de straatstenen op amper twee jaar tijd zwaar beschadigd geraakt en zijn er op verschillende plaatsen wegverzakkingen. Die werken zullen zeven weken duren.

Het is niet de bedoeling dat auto's na de werken opnieuw op het plein kunnen, bevestigt het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS). De gevolgen van de nieuwe verkeerssituatie worden wel opgevolgd. Het stadsbestuur komt zo terug op een beslissing uit 2016 van de vorige coalitie om autoverkeer wél toe te laten op het De Brouckèreplein.

De Brouckèreplein autovrij centraler lanen voetgangerszone

| De rijstrook in het verlengde van de Jacqmainlaan wordt afgesloten voor auto's

Extra bomen

Er wordt in twee fases gewerkt. Vanaf 25 mei wordt het De Brouckèreplein aangepakt tussen de Zwaluwenstraat en de Augustijnenstraat. Er wordt ook plaats gemaakt voor 17 nieuwe meerstammige bomen en twee hoogstammen bij het kruispunt met de Wolvengracht. De bomen zelf worden in november geplant.

Op 15 juni starten de herstellingswerken tussen de Sint-Michielsstraat en de Zwaluwenstraat. Die moeten afgerond zijn voor het bouwverlof begint.

Ook op een deel van de Anspachlaan zijn momenteel werken aan de gang om wegverzakkingen te herstellen.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , Voetgangerszone Vijfhoek , De Brouckèreplein , voetgangerszone , centrale lanen , autovrij

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni