Dit jaar al 10 miljoen fietsers in Brussel: een absoluut record

© BRUZZ
06/11/2023
Updated: 06/11/2023 15.17u

Brusselaars fietsen steeds meer. Op achttien plaatsen in Brussel telt Brussel Mobiliteit het aantal fietsbewegingen. Dat doet het al sinds 2017, maar 2023 staat nu al geboekstaafd als een absoluut recordjaar. Vorige week vrijdag reed voor de tien miljoenste keer een fietser of stepper voorbij een telpaal. "Maar we hebben ook meer telpalen geplaatst, dus dan is het logisch dat er meer fietsen geteld worden", zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit.

Pendelt u maandag met de fiets naar het werk in Brussel? Dan bent u ongetwijfeld niet alleen. Fietsen in Brussel wordt jaar na jaar populairder. Dat blijkt uit cijfers van Brussel Mobiliteit, dat het aantal fiets- en stepbewegingen monitort via achttien telpalen in het gewest.

De cijfers daarvan zijn online raadpleegbaar via open data. In 2020 telde Brussel Mobiliteit 4,7 miljoen fiets- of stepbewegingen, in 2021 waren dat er 6,8 miljoen en met goed 9,5 miljoen registraties leek een hoogtepunt bereikt in 2022. Toch is ook dat record nu al gesneuveld. Vorige week vrijdag snelde voor de 10 miljoenste keer een fietser voorbij een Brussels telpunt. (Lees verder onder de tweet)

Dé drukste fietsas van het gewest ligt nog steeds langs het kanaal in Molenbeek. Daar stonden zondagavond meer dan 1.465.005 fietsbewegingen op de teller. Ook populair blijft het fietspad op de Kleine Ring. Het meetpunt op de Kunstlaan zag al meer dan 1.264.929 fietsers of steppers passeren.

Ook de Wetstraat blijft een drukke fietsas, met momenteel meer dan 911.105 geregistreerde fietsers en steppers. Met gemiddeld 85.000 registraties per maand in 2022, zullen de tellers daar ook in 2023 vlotjes over het miljoen gaan.

Ter herinnering: in de Wetstraat werd in mei 2020 één van de vier rijstroken voor auto's geschrapt om plaats te maken voor een tweerichtingsfietspad op de zuidelijke kant van de drukke verkeersas. Over een lengte van 850 meter wordt momenteel tussen de Kunstlaan en de Karel de Grotelaan een permanent fietspad in twee richtingen aangelegd. Ten laatste op maandag 6 november moet dat klaar zijn.

'Meer telpalen, meer getelde fietsen'

Toch moeten deze absolute cijfers met een korrel zout genomen worden, zo stelt ook Brussel Mobiliteit. De open data die vergaard worden door de Brusselse telpalen, verspreid over het gehele Brusselse gewest, vormen een té optimistisch beeld over de stijging van het aantal Brusselse fietsers.

De cijfers dienen als benadering van het aantal Brusselse fietsers, maar schetsen een vertekend beeld. "We moeten deze open data enigszins relativeren", zo stelt Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit. "Tien miljoen fietsers, dat is geweldig nieuws. Maar als wij meer telpalen plaatsen, worden er ook meer fietsers geteld."

Het plaatsen van een telpaal op één drukke verkeersas kan het beeld volledig scheeftrekken. De cijfers moeten dus wel degelijk minder hoog ingeschat worden. Fietsers die meerdere malen op een dag langs dezelfde fietspaal passeren, wegen meer dan zij die niet of slecht éénmaal voorbij de telpaal trappen.

Stijging met zeven procent

Uit de relatieve cijfers blijkt echter wel dat het aantal fietsers in Brussel nog steeds in de lift zit. Het aantal fietsers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stijgt ook dit jaar met zeven procent. Dat is echter een heel pak minder dan vorig jaar, waar een stijging van veertig procent werd opgetekend.

"We kunnen enkel blij zijn, want dit toont aan dat onze inspanningen voor het plaatsen van meer en veiligere fietsinfrastructuur blijft lonen", stelt Paemen. "We moeten verdergaan op het ingeslagen pad."

Ook Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) is tevreden over het gestegen aantal Brusselaars op de fiets. "Verkeersveiligheid en degelijke fietspaden zijn essentieel om te zorgen voor een groeiend aantal fietsbewegingen. De spectaculaire stijging van het aantal fietsers sinds vier jaar kan je zeker linken aan de toegenomen infrastructuur", zo duidt de minister. "Een succesverhaal, maar het werk is nog niet gedaan. Wij zullen blijven investeren in veilige fietspaden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni