Doodsbedreigingen tegen Van den Brandt op pro-auto Facebookgroep

© KVDP/BRUZZ
| Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen)

Op de Facebookgroep L’automobiliste en a marre verschenen maandag verschillende doodsbedreigingen aan het adres van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). Die dient klacht in.

“We zullen haar vel krijgen, van die dikke Menapische koe.” “En wij, we gaan haar elimineren.” Of nog “Ze beseft niet dat een auto haar zou kunnen elimineren.” Het is maar een greep uit de bedreigingen aan het adres van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt, die sinds maandagavond op de Facebookgroep “L’automobiliste en a marre” prijken. We merkten ze er dinsdagmiddag op.

De commentaren van groepsleden duiken op in een post waarin een lid stelt dat Van den Brandt de auto wil elimineren.

Elke Van den Brandt, Brussels Minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid

In dezelfde commentaarketen bevinden zich ook nog andere intimiderende posts, gaande van het goedkeuren van geweld, over een oproep om Van den Brandt te interneren tot de vraag waar de minister woont. Die laatste vraag verschijnt meteen na nog een oproep om de Groen-politica ‘te elimineren’.

Van den Brandt laat de bedreigingen niet over haar kant gaan en stapt naar de politie. “De minister wil niet polariseren en heeft best wel een dik vel, maar dit kan gewoon niet door de beugel,” laat haar woordvoerder weten. “Niet tegenover gewone burgers en activisten en ook niet tegenover politici.”

De minister vindt de klacht extra relevant omdat er verband lijkt te zijn tussen virtuele dreigingen en fysieke verkeersagressie. Ze verwijst naar het geweld waarvan verschillende fietsers de voorbije maanden slachtoffer waren. Mobliteitsactivist Pieter Fannes kreeg eerder ook al online doodsbedreigingen.

Lucien Beckers, bezieler van facebookgroep 'L'automobiliste en a marre'

De oprichter van de Facebookgroep keurt de reacties af. "De basisregel is dat onze gebruikers beleefd moeten blijven," zegt Lucien Beckers. "We filteren ook alle posts met zeven moderatoren, maar voor de reacties op posts is dat moeilijker. We hebben 300.000 reacties per maand. Maar waar staan die reacties precies? Ik haal ze er meteen af."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?