20190328 verkeer mobiliteit pascal smet vrachtwagen fiets fietser fietsers Ijzer Sainctelette

Meer dan 1 op de 10 werknemers (13,4 pct) in België neemt voor de woon-werkrit geregeld de fiets. Dat zijn er dubbel zoveel als 5 jaar (6,4 pct) geleden. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit.

In vergelijking met vijf jaar geleden nemen vandaag bijna twee keer zoveel Brusselaars de fiets om naar het werk te gaan. Vandaag neemt 3,73 pct van de ondervraagde werknemers regelmatig de fiets. In 2013 was dat 2,0 pct. Het pad wordt daar geëffend, aldus Dirk Wijns, directeur Acerta Consult.

De populariteit van de fiets voor het woon-werkverkeer stijgt in heel België, met Vlaanderen als trekker: 15,2 pct van de Vlamingen fietst regelmatig tussen thuis en werk. In Wallonië is de fiets het minst populair (0,9 pct). Niet onlogisch gezien de grotere afstanden en de hoogteverschillen.

De fietsende werknemer is gemiddeld 41 jaar en 4 maanden oud, in 2013 was dat 40 jaar. Opmerkelijk is dat mensen steeds grotere afstanden afleggen met de fiets. Woonde in 2013 nog drie kwart van de fietsers binnen een straal van 10 km van het werk, dan is die groep nu geslonken tot 62 pct.

In diezelfde periode groeide het aantal mensen die meer dan 30 km fietsen naar het werk van 5,5 pct naar 9,8 pct. Door het succes van de e-bike is de gemiddelde gefietste woon-werkafstand op 5 jaar gestegen van 7,3 naar 9,4 km.


De cijfers zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, zowel kmo's als grote ondernemingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , fietsen , openbaar vervoer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni