| De waterstoftaxi

Eerste groene waterstoftaxi in Brussel

AD
© Belga - BRUZZ
25/09/2022

Sinds deze week rijdt de eerste taxi op waterstof rond in Brussel. Het gaat om een proefproject van Virya Energy en taxibedrijf Taxis Verts. De groene taxi moet testen of waterstof een oplossing kan zijn voor de ontwikkeling van een performante vloot van emissievrije taxi's in Brussel.

Vanaf 2025 moeten alle nieuwe taxi’s in Brussel volledig emissievrij zijn. Om zich daarop voor te bereiden, zoeken taxi-operatoren zowel naar oplossingen met elektrische voertuigen op batterijen als naar waterstofauto’s.

H₂O

Om energie te produceren mengt waterstof zich met zuurstof en produceert het alleen maar H₂O, ofwel water. Vervuiling komt er dus niet aan te pas.

En er zijn nog meer voordelen. Waterstofauto’s zijn even stil als elektrische auto’s, maar hun actieradius is veel groter: op zo’n drie minuten tijd kunnen ze worden volgetankt bij een waterstofstation. Volgens de bedrijfsleiders is die flexibiliteit “een essentiële troef voor het taxiberoep, met een directe impact op de rendabiliteit en het gebruiksgemak”, maar er zijn ook een aantal uitdagingen. Zo zijn er voorlopig maar vijf waterstoftankstations in heel België.

Groene waterstof

Daarbij is het voor Taxis Verts het belangrijk dat de auto op groene waterstof rijdt. Dit betekent dat de elektriciteit die wordt gebruikt om het gas te produceren, afkomstig moet zijn uit hernieuwbare bronnen.

Het is moeilijk te zeggen of de hele vloot van taxi’s kan worden omgebouwd naar taxi’s op groene waterstof, aangezien groene waterstof nog steeds zeldzaam is.

“Daarom testen we één voertuig en geen 20 of 100, en zijn we al bezig met het opzetten van industriële productie-eenheden voor groene waterstof”, zegt Stéphane Windels, baas van Virya Energy aan de Franstalige zender RTBF.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni