Elsene wil naam treinstation Etterbeek veranderen

treinstation etterbeek nmbs infrabel perron spoor treinstation etterbeek nmbs infrabel perron spoor
© TG/BRUZZ
© TG/BRUZZ

De Elsense schepen Yves Rouyet (Ecolo) wil de naam van station Etterbeek veranderen omdat het station eigenlijk in Elsene ligt. "Dat betekent niet dat we 'Etterbeek' moeten schrappen," verduidelijkt de schepen van Mobiliteit.

De discussie over de naam van station Etterbeek bestaat al langer. In 2013 vroeg ex-VUB-rector Paul De Knop om het station een universiteitsgerelateerde naam te geven. De Knop stelde zelf 'Universiteit' of 'VUB' voor. In 2018 stelde toenmalig gemeenteraadslid Geoffrey Roucourt (Ecolo) voor om het om te dopen tot ‘Elsene – Universiteiten’. Daar ging de gemeente Etterbeek niet mee akkoord. Ook de NMBS en toenmalig minister van mobiliteit François Bellot (MR) wilden de naam van het station niet veranderen.

Met de toekomstige metamorfose van het station waarvoor in juli een stedenbouwkundige aanvraag werd ingediend, ligt de discussie weer op tafel. "Laten we de werken aangrijpen om het er opnieuw over te hebben," vindt schepen Rouyet. 'Etterbeek' schrappen is volgens hem niet nodig.

"In het verleden heeft de gemeente Elsene voorgesteld om de naam Etterbeek te schrappen, wat niet erg diplomatiek was en waar onze buren natuurlijk tegen waren, net als de toenmalige federale minister. Het station heeft altijd in Elsene gelegen, maar dat betekent niet dat we de verwijzing naar Etterbeek moeten schrappen, want dat is de oorspronkelijke historische naam die de pendelaars en de Brusselaars goed kennen. Maar het moet Elsene zijn en beter vermelden dat het een universiteitswijk is."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?