| Het oude zebrapad (op de afbeelding) was drie meter breed. Nu ligt er een zebrapad van dertien meter en de verkeerslichten werden verwijderd.

Elsene zorgt voor dertien meter breed zebrapad aan spoorbermpromenade

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
24/07/2022

De gemeente Elsene heeft de verkeerslichten laten weghalen op de Waversesteenweg, ter hoogte van de spoorbermpromenade. Tegelijkertijd werd het zebrapad er tien meter breder gemaakt. De gemeente wil zo voor een veiligere verbinding zorgen met de esplanade voor het Europees Parlement.

Sinds 2018 kunnen fietsers en voetgangers een deel van het drukke autoverkeer op de Troonstraat vermijden dankzij een spoorbermpromenade. Die begint ter hoogte van de Scepterstraat in Elsene en loopt via de Viaductstraat en de Waversesteenweg uit in de esplanade voor het Europees Parlement. Volgens de gemeente Elsene wordt de promenade steeds vaker gebruikt.

"Deze promenade kent steeds meer succes," zegt schepen van Stedenbouw en Mobiliteit Yves Rouyet (Ecolo) aan La Capitale. "Ik ben er vorige week nog langsgegaan en het houdt niet op. Maar tot voor kort was de oversteek van de Waversesteenweg problematisch. Het zebrapad bevond zich op een slechte plaats en de verkeerslichten waren voor iedereen ambetant."

Berlijnse kussens

Op vraag van de gemeente Elsene voerde Brussel Mobiliteit enkele aanpassingen door aan de oversteekplaats. De verkeerslichten werden verwijderd en het zebrad werd tien meter breder gemaakt. Daarnaast plaatste Brussel Mobiliteit Berlijnse kussens aan beide zijden van het zebrapad, werd het voetpad verlaagd om het comfort van overstekende fietsers en mensen met een beperkte mobiliteit te verbeteren en werden betonnen klinkers vervangen door asfalt.

Brussel Mobiliteit bracht ook nieuwe wegmarkeringen aan en er zijn nieuwe fietsnietjes geïnstalleerd. Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) reageert positief. "Het aantal fietsers en voetgangers op dit kruispunt neemt maand na maand toe, maar hun veiligheid werd niet gegarandeerd," aldus de minister. "Dankzij de goede samenwerking tussen het Gewest en Elsene is dit nu anders."

Intussen werkt bouwheer Beliris verder aan de verlenging van de promenade langs spoorlijn 161 tot aan de Graystraat. Tegen de zomer van volgend jaar zou dat gedeelte klaar moeten zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni