Etterbeek naar Raad van State tegen versmalling Reyerstunnels

© Groupement Intercomités de quartier Reyers
| De Brusselse regering besliste eerder dit jaar dat de vier tunnels van het Reyerscomplex met één rijstrook te versmald zullen worden, dus van twee naar één rijstrook.
Updated: 19-12-2017 - 12:39

De gemeente Etterbeek is het niet eens met de plannen van het Gewest om alle tunnelmonden aan de Reyerstunnel te versmallen. Het bestuur vreest dat de versmalling tot verkeersproblemen zal leiden en is naar de Raad van State gestapt. Het plan zorgde wel voor verdeeldheid in de meerderheid, zo stemden zowel PS-SP.A als Groen-Ecolo tegen.

De Brusselse regering besliste eerder dit jaar dat de tunnels van het Reyerscomplex met één rijstrook versmald zullen worden, dus van twee naar één. Als de tunnels smaller worden wordt ook de inrit smaller, op die manier zou er bovengronds meer plaats vrijkomen voor fietsers en voetgangers.

Eerst was het plan om de tunnelmond E40 – Montgomery niet te versmallen, maar afgelopen zomer kondigde de regering aan dat alle tunnelmonden één rijstrook minder zullen tellen wanneer de werkzaamheden klaar zijn.

'Versmalling is slecht idee'

De gemeente vreest dat de versmalling negatieve gevolgen zal hebben voor bepaalde wijken in Etterbeek.

“Toen de Montgomerytunnel negen maanden lang afgesloten was, hebben wij gezien dat dit een negatieve impact heeft gehad op de bewoners en handelaars die in de buurt van Montgomery,” zegt burgemeester Vincent De Wolf (LB-MR) aan BRUZZ.

“De versmalling komt eigenlijk overeen met het afsluiten van de helft van de tunnel en dat kan voor ons niet” aldus de burgemeester.

'Geen overleg'

Hij hekelt ook het gebrek aan overleg tussen de gemeente en het Gewest. De Wolf stelt dat de gemeente verschillende keren minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) om overleg heeft gevraagd, maar dat nooit heeft gekregen. “Onze enige mogelijk is dus om naar de Raad van State te stappen,” klinkt het.

Bestuur verdeeld

Het gemeentebestuur toonde zich tijdens de gemeenteraad verdeeld over de kwestie. Zo stemden de meerderheidspartijen Groen-Ecolo en PS-SP.A tegen het plan om naar de Raad van State te trekken.

"Wij willen niet naar de Raad van State gaan omdat de versmalling van de tunnelmonden wel in onze visie op mobiliteit past," zegt schepen Rik Jellema (Groen-Ecolo) daarover. "Het instromend verkeer beperken lijkt ons net een goed idee," gaat hij verder.

Ook kritiek op plannen Schumanplein

Onlangs kondigde De Wolf ook aan dat hij naar de Raad van State wil stappen om de herinrichting van het Schumanplein, ook een plan van het Gewest, tegen te houden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?