Eurostar in het treinstation Brussel-Zuid.

Eurostar Amsterdam-Londen zes maanden lang met overstap in Brussel

© Belga
24/11/2023

Er zullen volgend jaar gedurende zes maanden geen Eurostar-treinen rechtstreeks kunnen rijden van de Nederlandse hoofdstad Amsterdam naar Londen, de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Passagiers uit Nederland zullen in die periode – vermoedelijk van juli tot december 2024 – moeten overstappen in Brussel voor paspoortcontrole. Dat hebben de Nederlandse regering en Eurostar vrijdag gezegd.

Aan de basis van het probleem ligt een verbouwing van het station Amsterdam Centraal, waardoor "de Eurostar niet direct beveiligd kan vertrekken naar Londen, omdat er geen ruimte is voor de benodigde paspoort- en bagagecontroles". Zo staat in een brief van de Nederlandse staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen aan de Tweede Kamer in Den Haag. Het Verenigd Koninkrijk ligt buiten de Schengenzone, en dus is er een paspoortcontrole nodig.

De voorbije maanden werd er gezocht naar oplossingen, maar het bleek niet mogelijk om een alternatief te vinden voor een onderbreking. Wel werd de periode teruggebracht tot naar verwachting zes maanden, waar er eerder sprake was van mogelijk tot elf maanden.

"Gedurende een periode van circa zes maanden kunnen reizigers vanaf Amsterdam naar Londen reizen met een overstap in Brussel", schrijft de staatssecretaris. "Ik besef dat een rechtstreekse reis aangenamer is, maar zo blijft er voor de reiziger in ieder geval een reismogelijkheid in stand." Het is de bedoeling om maatregelen te nemen om "de overstap in Brussel te optimaliseren, waarmee reizen van Nederland naar Londen op een prettige manier mogelijk blijft".

Eurostar bevestigt de onderbreking. De uitbater van hogesnelheidstreinen benadrukt dat de rechtstreekse verbinding in de richting van Londen naar Amsterdam behouden blijft. Ook de Eurostar-treinen Amsterdam-Brussel-Parijs zullen blijven rijden, voegt een woordvoerster nog toe. Voor die reizen is geen paspoortcontrole nodig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Eurostar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni