Fietsbrigade breidt actieterrein uit naar Laken

Brusselse biker in actie donderdagnacht
Updated: 23-08-2019 - 17:49

De fietsbrigade van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene heeft donderdagavond meer dan 600 pv’s uitgeschreven tijdens een avondcontrole. Vooral autobestuurders die op fietspaden rijden, foutparkeerders en enkele snelheidsduivels gingen op de bon. De bikers trokken voor het eerst ook naar Laken.

Met vijf agenten op de fiets kamde de politiezone donderdagavond de hele Vijfhoek en voor het eerst ook Laken uit. Die controleactie leverde 611 boetes op, waarvan 27 voor rijden op fietspaden, 60 voor parkeren op de stoep en 48 voor onaangepaste snelheid. Het was de achtste avondcontrole van de politiezone, die met zo’n acties waakt over de verkeersleefbaarheid.

'Stad leeft 's avonds anders'

Bij een vorige gelijkaardige controle waren er net geen 400 pv’s uitgeschreven. "Het verschil tussen dag en avond of nacht begint ook de bevolking op te vallen. Daarom zijn we ons op avondacties gaan richten. Normen en regels die in de dag gelden worden niet altijd 's avond of 's nacht gerespecteerd. De weggebruikers zijn anders en de stad leeft ook anders", legt commissaris Olivier Slosse aan BRUZZ uit.

Idealiter hoopt de politiezone met zijn nachtelijke controles dezelfde impact te hebben als met dagacties, die prioritair blijven. "Waar we veelvuldig controleren, dalen de inbreuken. Donderdag werden in alle voetgangerszones van de Vijfhoek slechts 11 overtredingen vastgesteld. Dat waren er honderden bij gelijkaardige acties in 2018 en begin 2019. Dat komt door de aanhoudende druk in combinatie met en goed afgesloten voetgangerszone."

Voor het eerst in Laken

De Vijfhoek blijft ook bij volgende controles de focus, omdat het een symbolische zone is in het Gewest. Maar voor het eerst trok de fietsbrigade ook naar Laken. "Dat was vroeger door de grote hoeveelheid overtredingen en chaos ondenkbaar", aldus Slosse. Niet alleen de werkzone wordt uitgebreid - volgens het principe van de olievlek, maar het werkveld wordt breder.

"Vroeger moesten we ons beperken tot overtredingen op fietspaden, voetgangerszone en busbanen. Nu kunnen we dit opentrekken naar andere inbreuken. De cijfers van overtredingen op de trottoirs bewijzen dat. 's Avonds is dat een echte plaag, net als te snel rijden in de kleine straatjes. Die inbreuken pakken we nu veel meer aan", zegt Slosse nog.

Kaap van 36.000 pv's gerond

De laatste drie jaar schreven de bikers van Brussel-Hoofdstad/Elsene ongeveer 120.000 pv's uit. Deze week overschreed de fietsbrigade, die intussen twaalf agenten en twee administratieve medewerkers telt, de kaap van 36.000 verbaliseringen. "En dat ondanks het feit dat de inbreuken overdag dalen. Dat komt door de avond- en nachtacties, maar ook omdat we andere fenomen aanpakken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?