Fietsbrigade klist snelheidsduivels zonder camera

© Politiezone Brussel Hoofdstad Elsene
| Agent in actie afgelopen weekend.

De Brusselse politie hanteert sinds deze maand een nieuwe aanpak tegen wegpiraten. Agenten bekeuren automobilisten daarbij zonder de snelheid te meten. “Wettelijk kan het.”

Afgelopen weekend hield de fietsbrigade van de Brusselse politie opnieuw een nachtelijke controle-actie in het centrum. Tijdens die operatie werden onder meer 48 processen-verbaal uitgeschreven voor onaangepaste snelheid. Opmerkelijk, want de agenten in kwestie maakten geen gebruik van een snelheidscamera.

“De agenten oordelen gewoon zelf of een bestuurder zijn snelheid wel heeft aangepast aan de omstandigheden,” legt politiewoordvoerder Olivier Slosse van de zone Brussel Hoofdstad Elsene uit. “Het is perfect mogelijk om iemand die 30 km/u rijdt te beboeten in een zone waar de maximumsnelheid 50 km/u is. Als de agent oordeelt dat een chauffeur zich bijvoorbeeld niet aanpast aan de weersomstandigheden of de dichtheid van het verkeer kan hij bekeuren. Dat is dan meteen een tweedegraadsovertreding, goed voor 116 euro."

De aanpak van de Brusselse politie is tegelijk nieuw en oud. De mogelijkheid om zo’n boete uit te schrijven bestaat immers al sinds 1975 beschreven in de wegcode. Maar tot nog toe maakte de politie er slechts sporadisch gebruik van. “Daar brengen we sinds deze maand verandering in,” legt Slosse uit. “We passen de techniek nu op grotere schaal toe en willen ze in de toekomst nog uitbreiden.”

De aanpak van de politiezone past in een context waar overdreven snelheid steeds meer aandacht krijgt, denk maar aan de kritiek op de verkeerssituatie en de rodeorijders in Schaarbeek.

Een blik op de veiligheidsmonitor van de federale politie leert dat de Brusselaars zich in het hele gewest ergeren aan “onaangepaste snelheid in het verkeer” en “agressief rijgedrag”. De twee staan in elke politiezone hoog op de lijst met belangrijkste klachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?