De Tervurenlaan op het grondgebioed van Etterbeek, gezien vanaf het Jubelpark en met achteraan het Montgomeryplein
© Belgaimage | De Tervurenlaan op het grondgebioed van Etterbeek, gezien vanaf het Jubelpark en met achteraan het Montgomeryplein.

Fietsersbond wil concrete actie herinrichting Tervurenlaan

CD
© BRUZZ
15/09/2022

De regering en de gemeentebesturen moeten hun engagement voor de herinrichting van de Tervurenlaan nakomen. Dat schrijven de Fietsersbond en Gracq in een open brief.

"Het is ondertussen september 2022 en de fietsers wachten nog steeds op concrete acties," zo staat in de open brief. Nochtans is er al langer sprake van een grondige renovatie van de Tervurenlaan. Eind vorig jaar lanceerde bevoegd minister Elke Van den Brandt (Groen) er gesprekken over met de gemeentes Etterbeek en Sint-Pieters-Woluwe.

"Na de initiële politieke toezeggingen en gewestelijke plannen raakte het debat volledig verzand," schrijven de verenigingen. "Het lokaal niveau stelt de noodzaak van gescheiden en bidirectionele fietspaden over het hele traject in vraag. Een alternatief voor de gewestelijke plannen vond ondertussen zijn weg naar de Franstalige pers. Deze plannen voldoen absoluut niet: ze streven naar een status quo voor gemotoriseerd verkeer, de restruimte is voor fietsers en voetgangers. Meer nog, er wordt absoluut geen rekening gehouden met de noden die wij als fietsverenigingen herhaaldelijk naar voor schoven."

Aanbevelingen

Volgens de fietsverenigingen is het noodzakelijk om de Tervurenlaan volledig te transformeren in een stadsboulevard. Daarvoor worden enkele acties in de open brief voorgesteld. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd om een bidirectioneel fietspad te voorzien op de zuidelijke ventweg tussen Merode en de Leopold II square. Ook wordt onder andere gevraagd om de oversteekplaatsen en de wachttijden voor de fietsers ter hoogte van de Leopold II square te verminderen en het kruispunt ter hoogte van de Jules de Troozlaan en de Bemelstraat te beveiligen.

De Fietsersbond en Gracq hopen dat er zo snel mogelijk concrete acties komen. "Het kruispunt tussen de Tervurenlaan en de Vorstlaan blijft tot op de dag vandaag een zwart punt op de
route van vele fietsers," aldus nog de organisaties.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie