Fietsersbonden verbolgen over fietsverbod op spitstreinen

© Olivier Matthys/Photo News

De Fietsersbond en zijn Franstalige tegenhanger Gracq zijn niet te spreken over het verbod op fietsen op spitstreinen dat de NMBS binnenkort uitvaardigt. “Waarom straf je de treinfietser beste NMBS?”

Volgend jaar zal het niet meer toegelaten zijn om met een gewone fiets op de trein te stappen tijdens de spits. "Het aantal reizigers groeit en we kunnen treinen niet langer maken. Daarom moeten we keuzes maken. Fietsen nemen plaats van reizigers af,” zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols woensdag in verschillende kranten.

Volgens de fietsersbonden is het verbod onbegrijpelijk en niet van deze tijd. Zij vragen zich af waarom de NMBS de zogenoemde treinfietser straft.

“Duurzame mobiliteit, mensen uit de wagen halen en laten overschakelen op fiets en openbaar vervoer: het zijn geen nieuwe wereldschokkende stellingen, ze worden breed gedragen. En net dan komt de NMBS met de boodschap dat de gewone fiets niet langer welkom is op de trein tijdens de spits,” aldus de bonden in een persbericht.

'Verbied niet, maar investeer'

“Wie het al eens gedaan heeft, weet dat het echt geen evidentie is om überhaupt je fiets op de trein te krijgen,” gaan de bonden verder. “Los van de toegankelijkheid van de stations, weet je op voorhand niet in welke wagon je eventueel je fiets mag of kan stallen."

Volgens de bonden wordt het de fietser dus al moeilijk genoeg gemaakt op de trein. Maar er is meer. "Je betaalt bovendien ook een ticket om je fiets mee te nemen, maar dat kan geweigerd worden als er geen plaats meer is. Er zijn ten slotte al bijzonder weinig pendelaars in de spits die dit nu doen, de impact op de vertragingen is dan ook gering.”

De fietsersbonden vragen de NMBS om niet te verbieden, maar te investeren, meer bepaald in grotere treinen, fietsstallingen en deelfietsen. De bonden hopen ook zo snel mogelijk rechtstreeks in gesprek te kunnen gaan met de spoormaatschappij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?