Snelheidscontrole met flitspalen in Brussel

| Snelheidscontrole met flitspalen in Brussel (archiefbeeld).

Gerecht strenger voor chauffeurs die boetes aaneenrijgen

TDN
© BRUZZ
08/04/2019

Vorig jaar werd een recordaantal van 5 miljoen boetes verstuurd wegens verkeersovertredingen. De FOD Justitie zal voortaan nog harder optreden, vooral tegen veelplegers. Wie kort na elkaar verschillende lichte verkeersovertredingen begaat, moet het binnenkort bij de politierechter gaan uitleggen.

Daarover bericht de krant Het Nieuwsblad maandag.

De automatisering van het boetesysteem zorgt voor recordcijfers. De boetes gaan aan de lopende band de deur uit: in 2018 waren er 5 miljoen verkeersboetes, ofwel 21 procent meer dan het jaar vordien. Goed voor een slordige 500 miljoen euro.

Nieuw computersysteem

Maar binnenkort schakelt de FOD Justitie nog een versnelling hoger in de strijd tegen veelplegers. Zij zullen niet alleen vaker moeten betalen, maar ook sneller voor de rechter moeten verschijnen. Dat kan dankzij een nieuw computersysteem, dat recidivisten beter uitlicht.

"Via ons informaticaplatform kennen we de identiteit van de bestuurder en al zijn antecedenten”, zegt Edward Landtsheere van de FOD Justitie. "Wanneer iemand verschillende overtredingen verzamelt in een korte periode, kan het parket beslissen om geen nieuwe onmiddellijke inning over te maken maar de overtreder voor de politierechtbank te brengen."

De politierechter zal de veelplegers een zwaardere geldboete kunnen geven, of zelfs een gevangenisstraf. "Of alternatieve straffen om het gedrag bij te sturen", zegt Landtsheere. "Een cursus volgen of een werkstraf uitvoeren in een instelling voor slachtoffers van verkeersongelukken."

Wanbetalers aanpakken

Ook wie zijn boete niet betaalt, krijgt de FOD Justitie achter zich aan. Want op dit ogenblik blijven één op de vijf boetes in België onbetaald – in 2018 waren dat er dus één miljoen. Overtreders die niet betalen, worden nu nog doorverwezen naar de politierechtbank, ook als het gaat om de minimumboete van 53 euro.

Maar nog dit jaar wordt dat vervangen door een ‘bevel tot betalen’, wat even zwaar weegt als een vonnis. Wie dat bevel niet opvolgt, krijgt de FOD Financiën op zijn dak. Die kan de onbetaalde boetes innen via de belastingbrief of door beslag te leggen op uw loon of uw auto.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , Samenleving , FOD Justitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni