| Een fietsnietje vóór een zebrapad verhindert dat op die plek voertuigen worden geparkeerd, klinkt het

Gewest pakt illegale parkeerplaatsen op openbare weg aan

EDB
© BRUZZ
02/10/2020

De Brusselse regering wil op termijn alle illegale parkeerplaatsen op de openbare weg verwijderen. Dat plan is volop in uitvoering. De focus ligt in eerste instantie bij onwettige parkeerplaatsen vlakbij zebrapaden.

Het zijn bepalingen in de wegcode die amper iemand respecteert: wie zijn wagen parkeert moet minstens vijf meter afstand houden van een zebrapad, of twintig meter in het geval van verkeerslichten. Die regels moeten het oversteken veiliger maken. Auto’s vlakbij de oversteekplaats kunnen immers het zicht belemmeren. Omdat menig automobilist die regels aan zijn laars lapt, werd een plan aangekondigd.

Dat plan is volgens Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) work in progress, zo bleek uit haar antwoord op een vraag van Brussels parlementslid Julien Uyttendaele (PS) deze week. Volgens die laatste was er van dat plan immers nog niet veel in huis gekomen sinds het een jaar geleden bekendgemaakt werd, schrijft La Dernière Heure.

Fietsnietjes

"Sinds ongeveer eind 2019 zijn we bezig met het in kaart brengen van deze illegale parkeerplaatsen, én het voorzien van een oplossing," vertelt Pieterjan Desmet, woordvoerder van minister Van den Brandt, aan BRUZZ. "Beide zaken lopen tegelijkertijd. Voor de gewestwegen gaat de prioriteit in eerste instantie naar de grote invalswegen, nadien volgen de kleinere straten."

Om de illegale parkeerplaatsen te bestrijden, zijn verschillende oplossingen mogelijk, stelt Desmet. Zo kunnen er fietsnietjes geplaatst worden, kunnen er extra wegmarkeringen aangebracht worden, kan een drop-off zone voor steps geïnstalleerd worden of kan er zelfs groen, zoals lage struiken, aangeplant worden op de ruimtes die nu als parkeerplaats gebruikt worden.

"Wat de gemeentewegen betreft, stelt het Gewest in 2020 een bijkomend budget van in totaal 500.000 euro - bovenop de reeds bestaande 500.000 euro - ter beschikking van de gemeenten om fietsparkeerplaatsen aan te leggen op de plaats van die illegale parkeerruimtes," aldus Desmet.

Hoeveel illegale parkeerplekken inmiddels precies werden aangepakt, is niet geweten. In eerste instantie gaat de aandacht volgens het kabinet van Van den Brandt naar de illegale parkeerplekken op minder dan vijf meter van een zebrapad. "Nadien focussen we op de onwettige parkeerplekken op minder dan twintig meter van de verkeerslichten," klinkt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Veiligheid , fietsnietjes , illegale parkeerplaatsen , pieterjan desmet , Elke Van den Brandt , Julien Uyttendaele

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni