Fietsnietjes aan het zebrapad.

Stad plaatst 1000-tal fietsnietjes aan zebrapaden

Kris Hendrickx
© BRUZZ
16/12/2019

Het Brusselse stadsbestuur plaatst de volgende jaren een duizendtal fietsnietjes naast zebrapaden. “We stoppen het illegaal parkeren naast oversteekplaatsen én creëren een pak nieuwe fietsparkeerplaatsen,” zegt schepen Bart Dhondt (Groen). In totaal wil de Stad deze legislatuur 3.000 fietsnietjes plaatsen.

Het is een van die bepalingen in de wegcode die amper iemand respecteert: wie zijn wagen parkeert moet minstens 5 meter afstand houden van een zebrapad. De maatregel moet het oversteken veiliger maken. Auto’s vlakbij de oversteekplaats kunnen immers het zicht belemmeren.

Het Brusselse stadsbestuur grijpt de regel nu aan om systematisch fietsnietjes te plaatsen naast zebrapaden. In de loop van de legislatuur zullen een 1.000-tal nietjes naast zebrapaden verschijnen, vertelt Bart Dhondt. De nietjes worden telkens per drie tot vijf exemplaren geplaatst.

"Fietsparkeerplaatsen zijn belangrijk ; diefstal is een van de eerste redenen om te stoppen met fietsen."

Bart Dhondt (Groen)

Brussel Kiest 2018 Brussel-Stad Groen Bart Dhondt klein

“We slaan zo twee vliegen in een klap. Oversteken wordt een stuk veiliger en we creëren heel wat parkeermogelijkheden voor fietsers bij. Dat is nodig, want fietsdiefstal is een van de belangrijkste motieven om met fietsen te stoppen.”

De fietsnietjes aan zebrapaden maken dan ook deel uit van een groter plan om het aantal parkeermogelijkheden voor fietsers te verbeteren in de Stad. In totaal wil de Stad zo 3.000 fietsnietjes plaatsen deze legislatuur. “Dat is parkeerplaats voor 6.000 extra fietsen,” zegt Dhondt. De vorige ploeg plaatste in totaal een 800-tal fietsnietjes.

Elk jaar moeten er 600 fietsnietjes bijkomen. “Dit jaar zullen we dat aantal alvast halen,” weet Dhondt. Vooral in de Vijfhoek kwamen er fietsparkeerplaatsen bij, in 46 straten.

Fietsboxleverancier overbevraagd

Het model van de fietsnietjes verandert volgend jaar overigens. Het type dat al in de voetgangerszone gebruikt wordt – met twee horizontale lijnen – wordt veralgemeend wegens veiliger.

Naast fietsnietjes komen er ook nog minstens 70 fietsboxen bij. “Hopelijk krijgen we die allemaal geïnstalleerd, want de aannemer krijgt zoveel vragen uit verschillende gemeenten, dat hij op dit moment maar moeilijk kan volgen,” legt Dhondt uit.

De Stad zoekt daarnaast ook manieren om fietsparkings in gebouwen te ontwikkelen. Dat kan op privéplekken of in openbare gebouwen.

Het stadsbestuur plant volgend jaar 750.000 euro in voor fietsparkeerinfrastructuur.

fietsnietjes voetgangerszone

| Fietsnietjes van het nieuwe, veralgemeende type in de voetgangerszone.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Mobiliteit, fietsnietjes, Bart Dhondt, fietsboxen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni