Stad heeft drie nieuwe fietsboxen, maar de rest laat op zich wachten

© Google
| Deze fietsbox aan de Diksmuidelaan heeft al langer een plaatsje gekregen in de stad.

Brussel-Stad heeft er drie nieuwe fietsboxen bij. Er zijn er nog tien nieuwe op komst. "Maar er zit een bottleneck bij de productie", aldus schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen).

Bart Dhondt plaatste op zijn facebookpagina een bericht dat de drie nieuwe boxen in gebruik genomen kunnen worden. Ze bevinden zich in de Ernest Salustraat en Steenbakkerijstraat in Laken en de Hamerstraat in de Squareswijk.

De drie fietsboxen zijn goed voor elk vijf fietsen. Een druppel op een hete plaat, gezien de lange wachtlijsten voor beveiligde fietsenparkings. "Dit zijn oplossingen op korte of middellange termijn", zegt Dhondt. "Op de lange termijn denken we ook aan andere parkeermogelijkheden in de wijken. We lanceren een studie om te onderzoeken in welke gebouwen eventueel plaats is voor nieuwe fietsparkings in de wijken."

Maar daarop is het voorlopig nog even wachten. Het is ook wachten op tien andere nieuwe fietsboxen die in Brussel-Stad moeten worden geplaatst. "Er is een ruim budget voor nieuwe fietsboxen voorzien", aldus Dhondt. "We hebben er dertien besteld, waarvan deze drie de eerste zijn. Op de andere tien is het nog wachten, we zijn afhankelijk van de producent."

Wanneer de overige boxen er zullen zijn, kan Dhondt nog niet zeggen. "Veel gemeenten plaatsen momenteel nieuwe fietsboxen, daarom zit er momenteel een bottleneck bij de productie. Van zodra de boxen er zijn, zullen we erover communiceren." Een nieuwe box zal de beschadigde box in de Nieuwland moeten vervangen. Over de andere locaties kon Dhondt nog niets zeggen.

Wel vrije plaatsen in Beurs of De Brouckère

Om een plaatsje in een beveiligde fietsbox te kunnen reserveren, moet je aangemeld zijn bij vzw Cyclo, die de meeste fietsparkings en boxen beheert. Op basis van de wachtlijsten die bij hen bekend zijn, beslist de gemeente waar nieuwe fietsboxen moeten komen. Wanneer er een fietsbox in jouw straat geplaatst wordt, of er komt een plaatsje vrij in een bestaande, is het afhankelijk van je plaats op de wachtlijst en de afstand van je woning tot de fietsbox, wanneer je in aanmerking komt. Daarna betaal je 60 euro per plaats per jaar. Je betaalt ook een borg van 20 euro voor de sleutel of badge.

Ook voor abonnementen op grotere fietsenparkings in het Brussels gewest moet je aangemeld zijn bij Cyclo. Bijvoorbeeld voor een plaatsje in de nieuwe fietsenparkings bij de metrostations De Brouckère of Beurs. In tegenstelling tot de meeste andere fietsenparkings, zijn in die twee nieuwe nog veel plaatsen vrij. "Om te promoten dat mensen met de fiets naar Winterpret moeten komen, kan daar nu een abonnement aan de halve prijs genomen worden", besluit Dhondt. Je betaalt dan geen 30, maar 15 euro per jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?