© EDB/BRUZZ | Elke Van den Brandt (Groen) tijdens de persconferentie op maandag

Gewest wil dat helft van alle verplaatsingen binnen Brussel te voet gebeurt

EDB
© BRUZZ
13/09/2021

In het kader van de Europese Week van de Mobiliteit schuift het Brussels gewest stappen als centraal thema naar voren. Om het stappen verder te promoten, werkt Brussel Mobiliteit aan een 'voetgangers-roadmap' en worden tal van sensibiliserings- en belevingsactiviteiten georganiseerd.

"Vandaag gebeurt 37 procent van de verplaatsingen in Brussel te voet. Het Good Move plan en het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling voorzien dat tegen 2030 meer dan 50 procent van de verplaatsingen te voet of met de fiets gebeuren." Met die zinnen trapte Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) maandagochtend de campagne af naar aanleiding van de Europese Week van de Mobiliteit (16/09 - 22/09). Die heeft stappen als centraal thema voor het voetlicht geschoven.

"Stappen staat centraal in het stadsproject," aldus Van den Brandt. "Het is één van de hoekstenen van deze proximity-city die Brussel gaat worden: de stad van 15 minuutjes, op mensenmaat." Over het waarom van stappen, laat de minister geen twijfel bestaan. Geflankeerd door enkele onderzoekers toont ze de voordelen van stappen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, de concentratie en inspiratie, het milieu, het sociale domein en het economische terrein. "Stappen brengt heel wat individuele en collectieve voordelen met zich mee."

Uitdagingen

Om aan die 50 procent te raken, bedient het Gewest zich van verschillende strategieën. Zo werkt het aan een 'voetgangers-roadmap', die een concrete invulling wil geven aan de Good Move-acties. Daarbij voorziet Good Move de realisatie van voetgangersboulevards op 30 procent van de wegen tegen 2030, of zo'n 11,4 kilometer. Die zijn gebaseerd op het voorrang geven aan het stappen ten opzichte van andere transportmiddelen, goede verbindingen met het openbaar vervoer en het makkelijker kunnen oversteken en een betere toegankelijkheid. Vandaag haalt 1,6 kilometer van de wegen deze standaarden.

Naast deze aanpassingen is er ook nog het onderhoud van de voetpaden. Op basis van een analyse van 2020 startte Brussel Mobiliteit een meerjarenplan voor het onderhoud van de voetpaden, met een budget van 6 miljoen euro in 2021.

Tijdens de Week van de Mobiliteit wil Brussel Mobiliteit iedereen nog meer aanzetten tot wandelen. Daarom organiseert het agentschap de uitdaging 'Walk this week': door een week lang dagelijks 10.000 stappen te zetten, kunnen deelnemers alleen of in team mooie prijzen winnen. Daarnaast lanceert Brussel Mobiliteit ook uitdagingen voor bedrijven en hun medewerkers en voor scholen.

"Op een ludieke manier proberen we deze week - met als hoogtepunt de autoloze zondag - de mensen aan te zetten tot stappen," aldus Van den Brandt. "Soms krijgen mensen de smaak te pakken en blijven ze dat ook in de toekomst doen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni