Gezien: Bruegel kleurt vliegtuig van Brussels Airlines

© Brussels Airport
| Het zesde themavliegtuig van Brussels Airlines.

Pieter Bruegel de Oude heeft zijn eigen vliegtuig. Om de renaissanceschilder te eren, wijdde Brussels Airlines zijn zesde themavliegtuig aan Bruegel, die 450 jaar geleden overleed. De Airbus A320 werd handmatig beschilderd met een tiental werken van de Nederlandse Brusselaar.

Het vliegtuig in Bruegel-jasje zal tot 2024 worden ingezet in het Europese netwerk van Brussels Airlines. Curator BOZAR stelde de Brusselse kunstenaars Jos De Gruyter en Harald Thys, die straks naar de Biënnale van Venetië mogen, aan om het ontwerp te verzorgen. Zij gebruikten details en taferelen uit werken als "Gevecht tussen Vasten en Vastenavond", "Kinderspelen" en "De Oogst".

Het duurde negentien dagen om het vliegtuig van 37 meter lang met de hand te beschilderen. De keuze voor Bruegel past in het thema "Vlaamse meesters" waarmee Toerisme Vlaanderen momenteel kunstliefhebbers naar Vlaanderen wil lokken. Dit jaar staat Bruegel daarin centraal, want de schilder overleed 450 jaar geleden.

Brussels Airlines stelde in 2015 zijn eerste "Belgian Icons"-vliegtuigdesign voor. Dat was "Rackham", dat draait rond de stripfiguur Kuifje. Daarna volgden "Magritte" (met als thema de surrealistische kunstenaar René Magritte), "Trident" (gewijd aan de Rode Duivels), "Amare" (Tomorrowland), "Aerosmurf" (de Smurfen) en nu dus "Bruegel".

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar nieuws@bruzz.be gestuurd.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?