Gezien: fors meer plaats voor fietsers op Kleine Ring

© MV/BRUZZ
| Parkeerplaatsen sneuvelen voor fietsinfrastructuur vlakbij Kunst-Wet

In de nacht van maandag op dinsdag is er een tijdelijk fietspad aangelegd op de Kleine Ring. Fietsen tussen het Queteletplein en Troon, een afstand van 1,3 kilometer, wordt zo een stuk aangenamer. Het gaat om een combinatie van afgescheiden fietspaden en een fietsstraat. Alle parkeerplaatsen op het traject zijn geschrapt.

Veel automobilisten en fietsers zullen dinsdagochtend verbaasd gekeken hebben, want hun vertrouwde stukje Kleine Ring zag er plots anders uit. Het Brussels Gewest heeft namelijk vliegensvlug een tijdelijk fietspad aangelegd op parallelwegen en parkeerstroken, aan de binnenkant van de Kleine Ring. Een ander stuk van de weg is omgevormd tot fietsstraat, waar auto's te gast zijn.

Het gaat om een tijdelijke aanleg in afwachting van de wegenwerken voor echte afgescheiden fietspaden. De volledige Kleine Ring moet daar over een paar jaar mee uitgerust zijn.

"Bij werven op Brusselse wegen gebeuren er altijd eerst werken voor de ondergrondse nutsvoorzieningen zoals waterleidingen," zegt Mathias Dobbels, de woordvoerder van minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). "Voor dit stuk van de Kleine Ring hebben we al een bouwvergunning voor afgescheiden fietspaden, maar we kunnen nog niet beginnen aan de werken omdat de timing van de nutswerken door bijvoorbeeld Vivaqua nog onduidelijk is. We hebben daarom gekozen om nu al tijdelijke infrastructuur aan te leggen."

Lees verder onder de afbeelding

fietspad kleine ring troon
© Pascal Smet
| Tussen Kunst-Wet en Troon ligt nu een tijdelijk afgescheiden fietspad

Geen parking meer

Tot de definitieve heraanleg blijft het dus bij een aanleg met betonblokken, bloembakken en verf. Van Quetelet tot Madou ligt er een afgescheiden fietspad, tussen Madou en Kunst-Wet gaat het om een fietsstraat waar wel nog auto's mogen komen, en tussen Kunst-Wet en Troon gaat het opnieuw om een echt fietspad.

Alle parkeerplaatsen langs het traject van 1,3 kilometer zijn geschrapt om het fietspad mogelijk te maken. "We merkten dat die vooral gebruikt werden door bezoekers, en niet door bewoners. Er is ook een alternatief: voor elke parkeerplaats die verdwijnt zijn er vier in ondergrondse parkings," verduidelijkt Dobbels. In totaal zullen er bij de definitieve heraanleg 600 parkeerplaatsen verdwijnen langs de Kleine Ring.

Mogelijk komen er ook op andere delen van de Kleine Ring tijdelijke fietspaden, maar die plannen zijn nog niet helemaal concreet.

fietspad troon kleine ring
© MV/BRUZZ
| Parallelweg wordt fietspad

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?