Gezien: gigantische mondharmonica eert Toots Thielemans

AD
05/09/2023

Vlakbij metrostation Lemonnier is een gigantische mondharmonica geïnstalleerd door de MIVB. Het kunstwerk is een eerbetoon aan Toots Thielemans, die in 2022 zijn honderdste verjaardag gevierd zou hebben.

De mondharmonica is zeven meter hoog en weegt liefst 400 kilogram. Aanvankelijk was het plan om de constructie te bevestigen aan de gevel van het gebouw op de Zuidlaan 63, maar daar gingen Stad Brussel en het Gewest niet mee akkoord. Volgens hen was de harmonica te groot en de gevelconstructie te gevaarlijk. Daarom heeft de MIVB de installatie herbekeken en ervoor gekozen om het instrument op de begane grond te installeren.

Op de plek waar de harmonica is neergedaald, zal binnenkort ook een van de vijf ingangen naar metrostation Toots Thielemans komen, op de toekomstige lijn 3.

Ontmoetingsplek

Hoewel de mondharmonica er al staat, is het kunstwerk nog niet helemaal klaar, zegt MIVB-woordvoerder An Van hamme. “Er moeten nog bankjes en spots geïnstalleerd worden. Normaal gezien zou dat volgende week in orde moeten zijn.”

De MIVB hoopt dat het kunstwerk zal uitgroeien tot een nieuwe ontmoetingsplek voor buurtbewoners en passanten, op een boogscheut van het Zuidstation.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni