Brosella Toots Thielemans BRUZZ 1532
© Jos Knaepen | Toots Thielemans en zijn mondharmonica.

MIVB krijgt geen vergunning voor gigantische mondharmonica

AD
26/12/2022

De MIVB krijgt geen vergunning om een gigantische mondharmonica te installeren aan een van de ingangen van toekomstig metrostation Toots Thielemans. Volgens Brussel Stad en het Brussels Gewest is het kunstwerk te gevaarlijk en past het niet in de stedelijke omgeving.

Het kunstwerk van zeven meter hoog en 725 kilogram zwaar (waarvan 325 kg voor de draagstructuur) moest aan de gevel van Zuidlaan 63 verschijnen. Daar komt binnenkort één van de vijf ingangen van metrostation Toots Thielemans, op de toekomstige lijn 3. De harmonica moest een eerbetoon worden aan de overleden Brusselse kunstenaar, die in 2022 zijn honderdste verjaardag gevierd zou hebben.

f896656f-zuidlaan.png
© Google Maps | Zuidlaan 63

Maar Brussel Stad en het gewest beslisten daar anders over. In de conclusies van het overlegcomité staat te lezen dat de ankers die het kunstwerk aan de gevel moeten bevestigen, aanzienlijke schade kunnen toebrengen aan de reeds versleten gevelstenen. Daarnaast zijn er ook bedenkingen bij de betonnen overkapping, “die bij een eventuele val van het object (de harmonica) niet sterk genoeg lijkt om een dergelijk gewicht te dragen.” Het veiligheidsrisico zou dus te groot zijn, zowel voor het gebouw als voor gebruikers van de openbare weg.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen bracht eerder al een negatief advies uit omdat het kunstwerk “een aanzienlijke visuele impact heeft op de stedelijke omgeving.” Volgens de commissie dreigt de harmonica het uitzicht van de omliggende, beschermde gebouwen te verstoren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie