awel merci

Gezien: knoeien met verkeersborden in de voetgangerszone

© KH
| Deze donderdagochtend: een woonerf op de voorgrond, enkele meters verderop een voetgangerszone waar geen auto's mogen rijden.

De voetgangerszone zou eerst vorige vrijdag uitbreiden, dan vorige dinsdag. Maar deze donderdagochtend mochten auto’s nog steeds in het deel in kwestie. Halverwege heet het dan plots dat ze zich in een autovrije zone bevinden.

Enkele verkeersborden plaatsen, het lijkt eenvoudig maar op de Anspachlaan heeft het duidelijk veel voeten in de aarde. Wat voorafging: tussen de Verversstraat en het Fontainasplein kreeg de Anspachlaan een identieke make-over als het deel voetgangerszone nabij het Brouckèreplein. Alleen mochten er wel nog auto’s door in een richting.

De Stad vond dat onlogisch en besloot om het autoverkeer er te bannen, op de bussen van de MIVB na. Die maatregel zou eerst vorige vrijdag van kracht gaan, maar werd uitgesteld naar dinsdag omdat de nodige verkeersborden nog niet beschikbaar waren, vertelde bevoegd schepen Bart Dhondt deze week nog.

Twee dagen later blijkt de zone nog steeds een woonerf, waar auto’s dus zijn toegelaten. Er kwamen wel bloembakken die het verkeer tot slalombewegingen verplichten.

Verkeersbord van papier

Automobilisten die de zone inrijden – dat mag dus – vinden dan verderop plots een bord dat ze zich midden in een voetgangerszone bevinden waar ook fietsers zijn toegelaten. Een 'bord' is eigenlijk lichtelijk overdreven, want het gaat om printjes van het bewuste verkeersbord, die met plakband op de pas geplaatste bloembakken zijn aangebracht. Die hebben overigens geen kracht van wet, maar dat is wellicht niet voor iedereen duidelijk.

Het kabinet van Dhondt geeft mee dat het gebied in kwestie wel degelijk een voetgangerszone is geworden. "Maar de situatie is inderdaad niet erg duidelijk voor een gebruiker," zegt de woordvoerster. "Eerst was het wachten op de aannemer en daarna op de goedkeuring van de politie om de borden te plaatsen. Die goedkeuring is er nu. We hopen dat de borden er vrijdag kunnen staan."

voetgangerszone verkeersborden
© KH
| Plakbandborden: een beetje Belgian Solutions in de voetgangerszone
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?