| De straatverlichting gaat sinds begin oktober een half uur voor zonsopgang uit.

Gezien: pikdonkere wegen door energiebesparing

Jasmijn Post
© BRUZZ
24/10/2022

De Brusselse straten zijn wel érg donker, dat laatste half uur voor zonsopgang. Dat blijkt uit een video die circuleert op sociale media en ook Brussel Mobiliteit is geen voorstander. De Brusselse burgemeesters beslisten om de straatverlichting vroeger uit te doen, maar komen mogelijk terug op die keuze.

De straatverlichting gaat sinds 4 oktober een half uur eerder uit dan normaal. Dat betekent dezer dagen rond 7.53 uur, want de zon komt op om 8.23 uur. De maatregel maakt deel uit van een pakket maatregelen dat energie moet besparen waarover de Brusselse burgemeesters gezamenlijk beslisten.

Dat het behoorlijk donker kan zijn, is ook een Schaarbeekse weggebruiker opgevallen. Op het account ‘GeneralMeiser’ werd een video geplaatst waarin te zien is hoe de straatverlichting uitgaat. Zonder verlichting is de voetganger aan de overkant van het kruispunt niet meer zichtbaar.

Brussel Mobiliteit vroeg om die reden de burgemeesters al om de maatregel aan te passen. "We zien in het najaar altijd een stijging van het aantal ongevallen, omdat de zonsopkomst samenvalt met de spits," zegt woordvoerder Inge Paemen. Op dat moment zijn voetgangers nog niet altijd goed zichtbaar. De maatregel om de verlichting vroeger uit te doen, vergroot bijgevolg het risico op ongelukken.

De Brusselse burgemeesters buigen zich over de kwestie en nemen naar verwachting over twee weken een beslissing. "Daarna kan Sibelga snel handelen," benadrukt Johan De Bruyn van Sibelga, die begrip heeft voor de situatie. "Ook deze ochtend was het erg donker door de bewolking."

Overige maatregelen

Sibelga heeft ondertussen verschillende scenario's onderzocht, zoals de lichten ’s avonds later aandoen in plaats van ’s ochtends vroeger uitdoen. Eerder was er ook sprake om vooral in het weekend de lichten vroeger te doven, om zo de pendelaars tijdens de week te ontzien. Maar dat plan is volgens Sibelga technisch niet mogelijk.

Verder nam de distributienetbeheerder al verschillende andere maatregelen die minder reacties uitlokken. Zo is Sibelga bezig alle verlichting om te zetten naar LED-verlichting en wordt de verlichting tussen 22.00 uur en 06.00 uur gedimd. Ook de verlichting van symbolische gebouwen werd aangepast, alsook ook die van een aantal Brusselse parken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni