20181014 taxiprotest tegen Uber taxichauffeurs

Girl’s Ride komt met taxiritten uitsluitend voor vrouwen

EC
© BRUZZ
28/10/2019

Op zaterdagavond rijden er binnenkort twee taxi’s rond in Brussel die enkel vrouwen meenemen. Dat is althans het plan van Girl’s Ride, een nieuwe taxidienst voor en door vrouwen.

Een ritje bij Girl’s Ride zal 10 euro kosten, zo kondigt het taxiteam aan via Instagram. Girl’s Ride is een initiatief van een Brusselse studente van 24 jaar, die aangeeft dat ze zich niet altijd veilig voelt als vrouw in de stad. Ze lanceerde maandag een oproep via Instagram aan vrouwen om hun negatieve ervaringen in taxi’s te delen.

Daarom wil ze vanaf nu zelf achter het stuur kruipen. Ze heeft alvast één andere vrouwelijke chauffeur gevonden. Hoe de taxidienst precies zal werken, is nog niet duidelijk. De dames hebben heel wat reacties gekregen op hun pagina en kregen al meer dan 1.000 volgers achter zich.

“We zijn verrast door de omvang van ons initiatief, maar erg fier op het project en de reacties die we hebben gekregen”, laat de initiatiefneemster weten aan BRUZZ. “Maar de oprichting van ons project vraagt meer tijd dan voorzien.” Verdere details over de werking zijn er dus voorlopig niet.

Particulieren

Het concept bestaat al in andere steden. In Londen rijden de taxi’s van Pink Ladies al sinds 2005 rond en in Parijs zijn er sinds vorig jaar de apps Femme au Volant en Kolett. Die laatste heeft intussen een veertigtal vrouwelijke chauffeurs in dienst om de Parisiennes veilig uit en thuis te brengen. Binnenin de taxi ligt er nog een beauty case voor wie dat wenst.

Toch is zo’n exclusief bedrijf geen evidentie. Een man weigeren als passagier of als chauffeur, is discriminatie. In Londen werkt Pink Ladies daarom als een aparte ledenclub binnen een regulier taxibedrijf. In Frankrijk stellen de apps uitsluitend vrouwelijke chauffeurs voor, maar mogen mannen ook instappen mits ze vergezeld zijn van een vrouw. Dat zou volgens de bedrijven genoeg zijn om niet discriminerend te werken. Ook kinderen en senioren mogen meereizen.

Girl's Ride story Instagram taxidienst vrouwen

| Girl's Ride doet een oproep via Instagram om verhalen van onveiligheid te delen.

Hoe het in Brussel zal verlopen, is nog niet duidelijk. Op Instagram noemt Girl’s Ride zichzelf “een dienst van particulier tot particulier”. In tegenstelling tot de Franse apps zou je gewoon naar een gsm-nummer kunnen bellen om een taxi op te roepen.

Het team wil pas verder communiceren vanaf ze zich breder hebben georganiseerd. "Onze prioriteit blijft veiligheid, maar het is erg waarschijnlijk dat we enkele praktische wijzigingen moeten doorvoeren", laten ze weten aan hun volgers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, vrouwvriendelijk, Girl's Ride, taxidienst, vrouwelijke taxichauffeurs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni