| Burgemeester Olivier Deleuze onderzoekt hoe hij een taxidienst naar het dichtstbijzijnde vaccinatiecentrum kan organiseren.

Watermaal-Bosvoorde wil taxidienst naar vaccinatiecentrum organiseren

NAC
© BRUZZ
11/02/2021

Watermaal-Bosvoorde werkt aan een taxidienst om 65-plussers en andere bewoners met beperkte mobiliteit naar het dichtstbijzijnde vaccinatiecentrum te kunnen brengen. Dat zegt burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo).

Bewoners van Watermaal-Bosvoorde die ouder zijn dan vijfenzestig mogen binnenkort een brief van de gemeente verwachten. “We willen nagaan wie eventueel moeilijkheden heeft om zich te verplaatsen en geen familie of kennissen heeft die hen kan brengen naar het dichtstbijzijnde vaccinatiecentrum”, zegt burgemeester Olivier Deleuze. “Voor wie beperkt mobiel is, zullen wij taxi’s ter beschikking stellen zodat zij zich – eenmaal zij aan de beurt zijn – zullen kunnen laten inenten tegen corona.”

De voorbije dagen kwam er protest in de gemeente nadat bekend raakte dat er in Ukkel een tiende vaccinatiecentrum komt. De bewoners van Watermaal-Bosvoorde zouden zich ‘vergeten voelen in het vaccinatiebeleid”, aldus Martin Casier, gemeenteraadslid in la Capitale. De organisatie van een taxidienst heeft daar volgens burgemeester Olivier Deleuze niets mee te maken. “We hebben gezocht naar een mogelijke locatie om in Watermaal-Bosvoorde zelf een vaccinatiecentrum te openen, maar we beschikken niet over de nodige ruimte. Je moet een locatie met 1200 vierkante meter hebben in de buurt van openbaar vervoer, dat vonden we niet.”

"De gesprekken met de taxisector zijn nog niet afgerond, maar het college heeft alvast een budget van 60.000 euro opzij gezet"

Olivier Deleuze, burgemeester Watermaal-Bosvoorde

1000 bewoners

Zodra dat duidelijk was, is Deleuze beginnen nadenken over een alternatief om minder mobiele bewoners bij het dichtstbijzijnde vaccinatiecentrum te krijgen. “Op dit ogenblik ziet het ernaar uit dat dat in Sint-Lambrechts-Woluwe of Sint-Pieters-Woluwe zal zijn. Dat is ongeveer zeven kilometer van hier. Wij wilden zorgen dat mensen die minder mobiel zijn, daar toch geraken. Daarom zijn we nu aan het overleggen met de taxisector.”

Die gesprekken zijn nog niet afgerond. Als de vaccinatie van 65-plussers in maart of april zou starten – wat overigens lang niet zeker is – dan geeft dat nog zeker een maand om de taxidienst te organiseren. “Het college heeft alvast een budget van 60.000 euro opzij gezet om dit te financieren", aldus Deleuze. "We weten het nog niet precies, maar we schatten dat het om ongeveer 1000 inwoners zal gaan. Vijfhonderd minder mobiele inwoners die nu al gebruik maken van een voedselleveringsdienst aan huis en nog eens tien procent van de 65-plussers in Watermaal-Bosvoorde.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni