fontainasplein centrale lanen voetgangerszone

| Het Fontainasplein wordt na de heraanleg een stuk groener

Maandag is de heraanleg van het Fontainasplein begonnen. Het is de laatste fase van de werken aan de centrale lanen die deels autovrij werden. In april 2020 moet het mogelijk zijn om te flaneren op een gloednieuw plein met meer groen dan vandaag.

In een eerste fase wordt er gewerkt aan de stoepen aan de kant van de gevels. De werken beginnen ter hoogte van de Kolenmarkt, die daardoor tijdelijk een doodlopende straat wordt. Eind december moeten alle stoepen vervangen zijn.

De tweede fase start in januari 2020 na het bouwverlof. Tot maart wordt de helft van het plein heraangelegd. Het gaat om de kant van de Bogaardenstraat en de Kolenmarkt. In februari volgt de andere helft van het plein, dat is de kant van het vakbondsgebouw. Eind april loopt die derde fase af en moet het plein afgewerkt zijn.

Het Fontainasplein zal dan een ruimte zonder niveauverschillen zijn. Zo wordt benadrukt dat voetgangers en fietsers de hele ruimte mogen gebruiken en er ook voorrang hebben. Auto- en busverkeer blijft wel mogelijk rond het plein. Centraal op het plein zijn enkel voetgangers en fietsers welkom, daar komen verschillende groene perkjes met gras en bomen.

Laatste loodjes

De heraanleg van het Fontainasplein is de laatste stap in de vernieuwing van de centrale lanen. Grote delen van de Anspachlaan zijn al afgewerkt, net als het De Brouckèreplein. Op dit moment gebeuren er nog werken aan het Beursplein, de Ortsstraat en de Verversstraat.

fontainassquare

Platttegrond van de toekomstige Fontainassquare: groen sluitstuk van de voetgangerszone.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , Stedenbouw , Voetgangerszone Vijfhoek , Fontainasplein , voetgangerszone , centrale lanen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni