Grote beveiligde fietsparkings niet in trek: 'Ondergronds parkeren is grotere stap'

Charlotte Deprez
© BRUZZ
07/10/2021
Updated: 07/10/2021 18.08u

De grote beveiligde fietsparkings in Brussel worden nauwelijks gebruikt. De parkings in de metrostations Beurs en De Brouckère hebben een bezettingsgraad van 30 procent. Bij de fietsparking Coovi in Anderlecht is dat slechts 2 procent.

De drie grote fietsparkings openden in 2019 en zijn goed voor meer dan 1.000 parkeerplaatsen. Nu, twee jaar later, blijkt dat ze relatief weinig gebruikt worden. De fietsboxen doen het beduidend beter. Momenteel zijn er 600 fietsboxen met 2.992 plaatsen. Daar is de bezettingsgraad een pak hoger (93,2 procent). Bij de Bike & Ride fietskluizen is dat 72 procent. De buurtlokalen doen het iets minder met 53 procent, maar dat komt ook doordat er onlangs nieuwe buurtlokalen zijn bijgekomen.

"De fietsboxen bestaan al veel langer, waardoor Brusselaars die ook beter kennen," verklaart Pieterjan Desmet, woorvoerder van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). "Daarnaast krijg je in een fietsbox een plaats toegewezen vlakbij je woonplaats. In de grote parkings is dat niet het geval. Fietsboxen zijn dus ook persoonlijker."

"We verwachten dat de parkings nu meer gebruikt zullen worden."

Woordvoerder Pieterjan Desmet

Desmet erkent dat de cijfers aan de lage kant zijn in vergelijking met de andere beveiligde fietsparkings, maar daar zal volgens hem verandering in komen. "Als na enkele jaren zou blijken dat de bezettingsgraad in de grote parkings nog steeds aan de lage kant is, dan zouden we daar minder op inzetten en meer op fietsboxen of buurtparkings. Al is dat niet mijn verwachting."

Vooral de coronacrisis en de werken aan de voetgangerszone zorgden er volgens Desmet voor dat de parkings minder gebruikt werden. "Er waren lange tijd geen grote evenementen. We verwachten dat de parkings nu dus meer gebruikt zullen worden, bijvoorbeeld wanneer er een concert is in de Ancienne Belgique."

Promocampagne

Daarnaast zouden de Brusselaars de fietsparkings ook beter moeten leren kennen. "We moeten het bekender maken," zegt Desmet. "Het is ook logisch dat mensen niet meteen de stap zetten naar een ondergrondse parking, maar dat komt wel. We maken ons daar geen zorgen over."

Aan die bekendmaking wordt gewerkt. Parking.brussels lanceerde eind augustus nog een promocampagne voor de grote fietsparkings. Fietsers kunnen tot eind dit jaar een jaarabonnement nemen voor 15 in plaats van 30 euro. Daarbij benadrukt het parkeeragentschap dat iedereen die een abonnement heeft voor een plaats in een fietsbox of een buurtparking ook de grote parkings kosteloos kan gebruiken.

Cycloparking

| De promocampagne loopt tot eind 2021

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni